召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (45)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我都係想應付左考試先,而家讓位出我都係停定搵手制入定一波,但師傅話我慢,點解有時唔直接出。
拉手制
不吐不快 我5月頭考4月開始學, 個師傅成日都唔俾我俾佢果D時間, 又問我2堂轉3堂得唔得, 感覺好似幫佢攝時間咁, 我考何文田又叫我去元朗學(咁梗係彩佢都有味啦), 個感覺好撚唔愉快囉是咪正常
咁你住邊先? 學車可以係其他地方學,方便自己就腳
但識揸就去返考條線,狂操路線

唔啱feel換師傅囉
我住九東架屌 同埋都上左幾堂都未學泊車掉頭我想去返考條線呀

咁頭幾堂學咩?
唔好怕尷尬 師父唔夾真係要換
禁多位師兄,請教下我下年14/1考何文田路試,但我住新界西,咁我應該出去何文田學定係返元朗學都得?

另外應該幾時去申請學牌?
禁 乜鬼? 係 咁

搵咗師傅未先?個師傅多數就由學車跟到去考車嘅
但教得唔好轉師傅就另計

多數係睇個師傅,
其實最好嘅就係元朗學基本嘢 方便自己慳時間,學到6-7成就去狂操考個條路線
但現實唔會有咁理想

考之前3-4個月搞張學牌都唔遲,9月左右
你下年1月考,兩三個月前搵定師傅約埋上第一堂,上第一堂前一星期去攞學牌就得,因為即時就拎到。
建議問咗師傅何文田有冇得學先,始終考場係何文田,你係附近學會更加熟悉考場環境。
我就住屯門,但係考油塘。我就揀係屯門學,學咗基本功,臨考前先出油塘兜考試路線
唔該曬樓上三位師兄解答

因為未開始搵師傅,想問多小小,如果我搵左個師傅係元朗學,到我想出去何文田操下條路線係咪跟返同一個師傅出去學定係要搵何文田嘅師傅,因為我見學車x d師傅有標明新界或九龍
直接出九龍學啦元朗師傅應該唔會俾你揸出去何文田操路線
師傅話你慢係話你起步慢定話你其實唔洗等可以直出?
前者手腳問題 後者判斷力問題 兩回事黎

其實睇路況啦 但基本上都係兩種case
如果停定想拉手制果下其實已經出得就唔洗拉(我考果陣係咁)
如果真係要等就手制空波 考車係極度唔建議停車唔手制空波既

你(1)(2)基本上係同一樣野黎 只係你驚出得慢 偷步入定一波
但你諗下平時學車燈位停定會唔會入定波先?
如果下下都踩低極力子入定一波 咁其實你個空波有咩用
我真係試過由元朗揸出天光道
冇得行highway揸勁耐
上堂好蝕時間wo
爬頭轉線可以點樣做得快手啲成日比師傅話太「立」

理論上知道係一望右鏡無車,望埋盲點就去得。我就好小心望多兩眼真係無先去,呢一兩秒就好易由無車變到有車。有時候會等到條路真係遠處都無車先去。

如果需要佔用對面線呢個情況就好明顯,望清楚出無車,出嗰下對面線就有車

依家條路線都揸到好熟,唯獨係呢個問題未搞掂
嗰堂唔知係好似上咗五個定六個鐘
淨係揸車來回都佔咗三個鐘
琴日去大埔試泊L位頂住三四架車都無人呠我
多謝大家
下 我7日就有快期
換師傅啦,俾咗租車錢未
a1駕駛學校o唔ok?6000幾15堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞