召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (45)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
主break副極力子喎
我係泊車問題,個車位唔係打直斜路泊嗰隻 唔識形容
不過應該識得入位就ok

駕駛學院場地時間安排關係
約左下星期下午考強制試當日0730同1230各練一節
天地堂時間....
中間4個鐘去邊好
其實有得揸住朋友棍van 係咪唔好買車住
去新城市睇場戲都夠
但咁分開45分鐘上都幾花時間
練咗2堂忠義街,慣性偏右

未致於上膊,但係師傅成日提我大細邊

嘗試過望遠啲,同左手用力啲拉直手肽

仲有咩方法可以避免偏右?
同埋考車修正左右係咪會肥佬?
靠自己嗰邊條線就啱㗎啦

兩邊空位我通常就7:3

如果你想keep住係中間就睇住條路左右少少郁嗰陣軑
Thanks!

我試過左手拉直啲手肽,會行返左面啲

但有機會太左
距離感係要練嘅,或者可以用車頭燈燈影幫手睇
其實條路係有少少斜嘅(我行嗰啲有

條路向左就淨係右手用力捉 左手就唔用力

同埋真係唔好太大力揸軑
你知唔知極力子點用 ching
吊極力子只係三手掉頭,泊車,塞車慢車行,入波轉波先會吊

其他時間根本冇必要吊極力子,轉彎就咪逗個極力子。一波都唔係好快啫吊咩鬼

同埋踩極力子係要一腳踩到尾 ,升起先要定一陣。唔可以踩一半又唔踩,升返高
特別係出咗考場,條路轉左

係咪應該右手用用推手肽去左邊?
死火記得要拉手掣空波先再撻車
我港島嘅 唔知條灣點

但應該同平時轉灣冇咩分別
平時轉灣我都係一隻手推上,一隻手拉落

但係轉細灣硬係得一隻手拉咁
聽日加油呀
WHY除左磨鳩佢要換仲有咩原因 轉個彎禁一禁順好多
以前聽人講考牌有行人橫過馬路累肥佬都覺得痴線,正常人一般紅公仔燈都係無車先過。

平時日頭練車啲行人都好乖,點知今日沙田考試轉緊左彎擰頭望咗一眼右後有無車插水⋯⋯企係行人過路線無啦啦有個後生仔賽跑冠軍跑出黎⋯⋯未反應得切就比考官dup停,個下真係好灰。

之後再轉右彎又整多兩件盲毛衝紅公仔燈⋯⋯個下真係好想踩油⋯⋯都唔知係咪沙駕請人睇準考試車搵人靠害重考⋯⋯

考筆試要帶咩文件 係咪駕院俾個張考試細節表同身份證就okay
路面情況合符預期
不過我落完雨考,可能因為咁無平時練咁多死車
我會比心機㗎喇💪🏽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞