[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
乜我有唔比人期待咩?
我自己都追咗十年
咁今集個故事係鬆散
sell十年回首之外都無乜嘢點題
有心開averger2.0 大媽 翼佬 黑豹 蜘蛛仔
無亮點完全無舖排接班
今集羅素兄弟真係食老本到
同美隊2,3 Avg1 比差太多
我覺得細節位有好多心思係送畀fans
不過呢到講淪落人就唔講太多其他戲

其實開戲院唔係好賺錢
間中有大片帶動收入先可以有空間上冇咁主流嘅戲
同過某位本地新晉導演傾偈
佢都覺得就算撞正marvel未必死路一條
總有人係想睇其他戲
星期五一推
今個weekend想搵戲睇既朋友可以考慮下淪落人
電影出爐,卻不見這樣的痕跡,整部作品由敘事細節到意像鋪陳都紥實穩妥,鏡頭嫻靜準確也乾脆俐落,每一筆伏線都有對應的收筆。「也許是從前中學讀programing的關係, 有開括號就要有關括號。開了一個話題,一個畫面,就會想怎樣去完結它。寫劇本時不知不覺就會很工整。 」

https://theinitium.com/article/20190415-culture-chansiukuen-thenewdirector/?utm_medium=copy
© 端傳媒 Initium Media

https://www.fareastfilm.com/eng/film/still-human/?IDLYT=7505

黃秋生日內便要起程前往意大利出席「烏甸尼遠東電影節」,獲頒「卓越成就獎」.
我夠膽講 唔係因為a4
呢套一定過到逆流票房
但依家見到呢個畫面已經好心滿意足
個勢勁過逆流

逆流上年4周先800萬
佢3周就1200萬仲要第3周碰到a4
佢用11日就破咗千萬票房真係好勁
希望啲投資宿發行商見到會多啲支持小品電影
之前見到有fb page啲影評講到呢套戲係抄閃亮人生係佢嘅變奏版只係黑人變賓妹有錢人變窮廢老,又話如果唔係兩套戲同時上映未必有人睇到個分別
想問睇過兩套戲嘅人點睇呢個評論

又話秋生演技普普通通,其他男演員都取代到佢
唔係話踩其他人演技,但秋生真係特別有一種滄桑感好適合呢套戲(可能同佢真實經歷相關),其他演員未必有呢種feel(曾志偉可能會做到)
海報有相似就以為差唔多
下星期一會加返去接近100場
咁算係咁喎,復仇者打到嚟都復都開到100場
應該1500萬票房唔難
復仇之後一直係第2位
希望過1500萬
今日尖沙咀睇都full
有冇人留意到最好食既茶記要執笠果度
圍板係仆街領展
輕輕控訴領展仆街
美國嗰套就真係抄喇
都唔係輕輕架喇
講親大排檔要執大家都一定知係領展好事
開新post?
唔講都唔記得就爆
[url][金像獎八項提名]淪落人討論區(2)
https://lih.kg/1128185
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞