[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
台灣雜誌訪問,小娟d國語勁到
https://youtu.be/cyf9fOPwkis

詳盡Q&A,有唔少趣事聽到
https://youtu.be/boznP5JfcUk

呢條未睇,留個名先
https://youtu.be/_eXTdEtaX34
高材生嘛
其實還好
睇完之後係度諗個妹唔用葉童,可以用邊個??又諗唔到
好靚
不過個「一時」似抄大陸嘅「一条」
其實葉童本身啲演技都唔差,都拎過兩三次影后
套戲比較唔夠好就係葉童呢段處理得未夠好令個發揮嘅效果差啲

不過得19日時間拍,又冇錢請其他明星算係超額完全啦
早場睇喊咗幾鑊
反而自己老母唔會理佢想點
反差勁大
旺角今晚睇完 細院full house
好好睇 新導演竟然識點到即止
無過份矯情 真係非常難得
仲要做到唔太老土果下先叻

對白方面 粗口用得非常自然 唔係為講而講
啲港式英文又係一絕

雖然成套戲我覺得可以再subtle啲 再現實少少
但到時候就應該無咁多香港人喜歡

秋生無得頂啦 真係扮乜似乜 咁有氣勢既人
可以收起咁多 弱勢得來依然不卑不亢
我估比發哥做 應該無呢個效果

呢幾年新導演既表現真係令人振奮人心
美中不足係葉童條線有d突兀
D畫面我覺得拍得幾靚好舒服
所以我覺得套戲喺依一點好唔真實, 香港啲僱主邊有咁好人呀 套戲太過美好
太真實不如睇documentary
其實真唔真實好睇人肯唔肯去信任同身邊嘅人同埋為對方付出
如果係現實嘅話係昌榮發現Evelyn賣咗相機匯錢後,個故事就已經完咗

雖然好童話,但我覺得呢度就係套戲想帶出嚟嘅message
唔真實 有咩問題
港式童話係要咁拍
正如香港好難拍那些年,校園或者日式青澀揾d廿歲出頭既戲
睇完依淪落人就覺得有秋天的童話個feel
我睇完都有諗過發哥做會點,或者李燦森 葉童個角色唔係佢兩個做會係點

唔知係咪黃秋生係mix, 始終覺得有少少唔係好似一個地盤佬,個輪廓太深,加上佢老咗 愈來愈有種"有型"味道 我覺得可以搞搞d化妝再頹d
秋生老豆英國人嚟,仲要秋生啲英文仲要好勁
係套戲專登扮返啲港式口音
極同意 由其第一點
我最鍾意套戲個位 就係成個感覺淡淡地 唔會話好煽情 講真如果真係想整喊你 好多位都可以拍得催淚好多
但係反而點到即止 出黎個感覺好靚
大把連登仔自己都係淪落人 駛撚畀錢入去睇咩
你有冇睇嫁, 依套戲唔係賣慘嫁喎
琴晚入場睇左 d 感動位點到即止 仲用埋搞笑打完場真係比起有d 煽情戲 陣係喊都喊成兩分鐘既好好多,有好多鏡頭都做得好好,起碼唔係一貫作風唔會好老土既感覺,如果比其他導演拍,陣係最後送佢上巴士,都肯定加多下 跑去巴士最尾望住佢走 交代角色背景又簡而精 輕輕講過就夠 可能因為對白同演技好 好容易自己聯想到角色背景
對白都好有意思 好襯返男女主角形象 個對比好強烈 拍關於夢想既題材唔會一尾熱血到尾 好正
第一套長片嘅新導演嚟講簡直天才
佢好明顯冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞