[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
呢齣係唔可以miss一個scene,如果唔係會睇少左好多野
睇多次啦一於
我以為自己應該都係咁上下..原來仲可以有啲野
一念無明太做作太夾硬
起初以為係好多煽情位要你有頭喊到尾
講傷殘幾慘離鄉別井有幾辛酸
但睇完原來咁正能量
雙方想支持對方夢想但又差D想放棄自己夢想
欣賞編導處理感動位唔會太OVER
有種想喊但喊完會舒坦既感覺
如果係煽情狗血戲
口碑就唔會咁好啦
真係好圓滿,明顯同仔細既都有
最明顯應該係一開始巴士站接Evelyn,昌榮掛住自己揸輪椅,Evelyn要急步追住佢
最後結尾Evelyn騎住昌榮部輪椅一齊去巴士站
仔細既有「多撚謝」
初初以為無影晒教分多謝同唔該係普通過場
之後整句「多撚謝」真係全場爆笑
聽日玩完了 好想復仇者收皮
一路睇都唔覺得會係阿輝累到昌榮受傷
因為佢兩個相處得好自然
連咸片都一齊睇
係相識多年又會咩都同對方講既好朋友
亦都慶幸編劇無寫到係阿輝累
唔係既話又變啲婆婆媽媽劇情
咩昌榮有無原諒阿輝
咩阿輝照顧昌榮係咪出於內疚
到時就偏離左變左淨係昌榮做主角
欣賞套戲講主僕關係講得好圓滿
完全係昌榮同Evelyn兩個人既故事,無多餘劇情
岩岩有時間清埋
睇完真係好完滿

最後上巴士果下真係眼濕濕
我路過架咋
其實係邊個scene出呢個keyword
我覺得呢下有種盡在不言中感覺
我細個工人都係好錫我同我家姐 真係好似當佢大家姐咁
係我8歲果年佢要返返去鄉下結婚
我同我家姐送佢去機場
我地兩姊弟攬住佢大脾叫佢唔好走

當睇到evelyn上巴士果下
我同我家姐即爆喊

我老婆同我姐夫都
黃秋生前妻
原來係88年亞姐黃素歡
90年代拍過唔少亞視劇
之後嫁咗國泰高級空少淡出
15年丈夫46歲執勤時中風過身

佢開始出返嚟拍嘢
主要拍港台劇同舞台劇

本土劇都有佢蹤影
如《非同凡響》中廖子妤阿媽
做戲唔差

88年佢選亞姐得和平小姐
當年冠軍係樂蓓
主僕情 友情 親情都好溫情 仲有追夢 睇完好感動 係一部好電影
兩套最終帶出個意義差不多
原版閃亮人生就喜劇元素多好多
呢套著重情感描寫多好多
一套用緊西方人思想去拍 一套用緊東亞人思想去拍
兩套都好
睇第二次 同啲人一齊笑個啲位 個感覺真係好正
.... 今日得番43場上
真係好霸道
AV4好討厭
每日都黎睇下呢度有咩新討論 見到大家話小娟將d線開完全識收返真心好巧妙 睇兩次都冇刻意留意

整合下:
開始要阿蓮一落車追輪椅 後來可以直接企上輪椅
開始工人朋友話要扮蠢唔洗送文件 後來阿蓮二話不說幫手送
之前去蒲要refund d衫 之後去頒獎禮直接剪牌
買餸最初比人呃秤 後來昌榮幫佢出頭
昌榮最初收佢passport 臨尾放返比佢
搭車講木棉花 最尾用同一意象表達昌榮dream giver既價值
兩次多撚謝 兩次痴乸線

呢份細緻入微真係好難得
仲有買餸比人呃 覺得唔抵 所以冇理啲同鄉講 叫昌榮教佢廣東話
開頭 班同鄉教佢點縮骨做少D野
但係昌榮跌斷腳後
個良心出返黎
今日繼續大力推
當年昌榮反對個妹同個髮型師一齊
覺得髮型師無前途
今日佢理直氣壯咁鬧Evelyn呀媽
話佢聽真正既關心係要企係對方角度著想
其實昌榮都改變左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞