[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
我又覺得 兩者個立場都無錯
當年昌榮係覺得咁對個細妹好
所以先反對佢同髮型師走埋一齊

今日佢走去鬧阿蓮老母
係企係第三者立場 見到阿蓮左右為難
所以先出聲

其實謀程度上黎講
生抽黃係認同阿蓮阿媽個睇法
就係無可能一世做傭人
有條件 有機會 就應該走出去

所以之後佢幫阿蓮托關係 走門路
其實都係想阿蓮離開
開展新生活

本質上 其實生抽黃都係無變過
只不過 當年佢細妹唔領情 而得到幸福
而阿蓮就真心感動 走出去
佢呀媽唔係叫佢返菲律賓唔好搞離婚咩?
我都唔係咁記得啲咁仔細既對話
全世界都要讓路 無計
要鬧就要鬧戲院
迪士尼錢係多係霸權
但佢唔會揸支槍要戲院全部播A4
其實冇得話鬧唔鬧嘅,marvel用左咁多年將endgame煲到最大,又落足力宣傳,睇endgame嘅人一定多過睇淪落人嘅N倍。同埋電影始終係商業活動,一定係賺得多嘅行先嫁啦。淪落人本身都係因為黃秋生攞影帝,有noise先至變到咁多場
見到marvel早場都爆晒 不禁諗港產片幾時先有咁既畫面 唔好要求小品都咁墟冚 明日戰記到時又會咩畫面呢
上星期Easter個陣去左睇
真心覺得好好睇,好多位都睇到喊
記得入面有句對白係秋生講話同個工人日對夜對唔信佢仲可以信邊個,聽到覺得好心酸
葉童都做得好好,新年去食飯之後忍唔住入廁所喊個到
同埋最尾阿仔話grad trip返愛民村個到忍唔住爆喊
覺得昌榮同Evelyn 有種互相救贖嘅感覺
港產片係得新年嗰陣先會爆得勁d,黃子華嘅《棟篤特工》票房過左四千萬。

我諗香港電影要復甦,首先一係就要出產返d劃時代巨星(譬如當年嘅雙周一成、梁朝偉、張國榮之類,就算冇都起碼有返張家輝、古天樂嘅水平);一係,就出勁導演(至少係新藝城level),咁先吸引到投資者。不過就真係好鬼難。

香港電影界唔係冇新星,啱啱嗰屆電影金像獎用晒後生仔做主持就係想同人講香港電影界一直都有新氣象,但係呢班新演員又有幾多人注意?佢地唔係唔努力,係冇乜平台畀佢地經常曝光。以前嘅演員可以靠亞視同無線爭取觀眾,佢地去拍電影就可以帶埋d收視入戲院。而家嘅tvb已經失去左呢個功能,近年成功由視入影嘅只得張繼聰,但佢係因為另外簽左hmv先有呢d機會。

大家又可以睇下而家tvb旗下嘅藝人有幾多個擺去電影圈係唔失禮;而幾多個而家已經入左電影圈嘅演員肯去TVB拍劇。
BTW
估唔到就快爆一個post,證明呢齣戲係有幾多野傾同幾有noise
棟篤特工我覺得好垃圾
都過四千萬
香港電影票房同其電影質素唔太掛鉤
不嬲都唔掛
今日場均應該有40人,都唔錯了
全世界都係咁
唔洗特別針對香港
6am 場都全院滿座
港產一世都做唔到㗎喇認命
今個星期先得閒入戲院
又揸住張mcl禮券要用
一望啲場次閪撚到
一日開一場係咩玩法
屌你老母好睇到。。。
全戲院都又笑又喊
復仇4上
套套都係咁啦
笑到癲左

1200萬應冇難度
點解咁多人講呢套
好出名?
下?咁都問?
唔洗特登比較喎
呢啲極端情況最多都係每十年一兩次姐
港產片做好自己就得啦
戲院冇得鬧既,慘得過戲院開幾多場就爆足幾多場。你試下淪落人一日開一千場,可能平均每場得10個人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞