[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
諗起之前流浪地球係香港上映啲報紙佬係度幫手吹奏
最後落畫時票房幾多都冇人知亦都check唔到
細個我記得有票房榜㗎好均真
依家完全唔知
睇左,好戲一齣

睇到一半我都諗緊兩個主角會唔會相愛,尤其是蒲吧嗰段女主角話「如果一個我愛嘅男人同樣愛我,就算冇錢都冇所謂」,令到我以為真係咁鋪排。後尾葉董出黎篤爆左我呢個諗法(睇到大家嘅留言,似乎唔係得我一個咁諗),最後大家都冇逾越到變成男女關係。

黃秋生用盡方法成全Everlyn嘅夢想,一睇就睇到黃秋生雖然「愛」呢個女仔,但唔係男女之愛,反而似一個老豆、一位長輩。佢本來就以長輩嘅身份照顧過好多人:阿仔、個妹、阿輝,其實佢一直都係dreamgiver,係Everlyn幫佢重拾呢種本質。

而Everlyn收到邀請信嘅時候,一半係開心,一半係擔心,佢唔捨得黃秋生,甚至最後講出一句「我痴乸線你」。但係呢句「痴乸線」對我黎講亦都唔係出於男女之愛,因為「痴乸線」本身就有好多方面,而唔只係男女朋友先會用到。

呢齣戲有一樣犀利之處,就係佢收得返晒所有伏筆,包括笑位「多撚謝」、「痴乸線」,一開頭幫工人朋友教佢扮蠢、唔好送文件、唔學廣東話,同埋最後嗰堆相。
今日7:44

尋日7:44

都無乜點跌
我覺得有男女愛喎

昌榮幻想抱起everlyn

昌榮為Everlyn撥頭髮

呢啲事我覺得表現到昌榮有啲鍾意everlyn

不過表達得好含蓄內斂姐
我路過㗎咋
個陣導演分享場有人問小娟昌榮同Evelyn係咪互相鍾意對方
小娟就話其實成個團隊都知道個答案但想係套戲留返個空間俾觀眾諗

其實係呢套戲小娟嘅風格好鍾意點到即止,盡量留返空間俾觀眾思考(例如結局葉童同秋生嘅合照,冇收返阿蓮嘅鎖匙)
我幾欣賞呢種處理方式,如果全部嘢畫出腸就會有反效果
係啦

同埋鍾意都唔一定要攬攬錫錫嘅

大家覺得喺呢個位置互相關懷已經夠

噉咪就咁樣囉

發乎情止乎禮

兼且昌榮諗住放生everlyn

冇再進一步都好合理
諗起秋生話如果淪落人俾其他大老細/投資者拍嘅話
阿蓮個角色會轉咗由小紅姐嚟做,然後要加多場床上戲
其實都講得好明, 主僕之間係有愛情, 我指真係男女愛情
不過導演聰明在係呢D位留左少少白, 因為應該有部分人係接受
唔到男主人愛上賓妹呢個設定
AGREE!
搵黃秋生呀?上唔到大陸喎.... 不如搵任達華啦
搵真菲律賓人?邊有人睇㗎,惠英紅啦,化黑少少ok
成套戲都喺間屋度好悶喎,不如加床上戲啦
如果最尾華哥企得返起身,然後同佢喺菲律賓結婚又得唔得呀?

買左飛二刷 今晚同老母睇
仲有買衫剪牌
係,唔洗再去fast fashion店退衫
講漏左買餸
前面講過晒嘅後面又呼應番
睇完有種好圓滿嘅感覺
其實有啲回應得工整得濟
但睇完心入面有絲暖意已經好好
個陣個訪問睇到呢度笑咗
導演講過咁係因為佢讀過啲programming
習慣開咗個頭就要完咗佢
成件事許鞍華晒
真係想入場睇多次,遲左20min,有d美中不足
睇戲遟係大忌
我痴撚線你啊
好笑得黎好sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞