[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20190416/59495517
【金像獎加持】黃秋生稱帝翌日 《淪落人》即成單日票房冠軍

黃秋生憑《淪落人》在前晚的金像獎頒獎禮第三度稱帝,是他繼94年及99年,相隔20年再度封金像影帝。(相關新聞: https://bit.ly/2GpPVc4 )今趟秋生贏獎可謂實至名歸,早前他已獲香港電影評論學會大獎最佳男演員、香港電影導演會年度最佳男主角、本報主辦的最港電影大獎最港男演員及香港電影編劇家協會最佳角色演繹獎。

而秋生主演的《淪落人》,截至昨日已上映5日,一直以來票房都保持平穩。不過當秋生星期日贏得金像獎之後,《淪落人》星期一票房即受到秋生封帝加持,單日票房由平常的20萬至30萬左右,跳升到昨日的57.8萬元票房,成為單日票房冠軍,累計票房為336萬元。今日截至下午5時《淪落人》票房為40萬元,有望再度蟬聯單日票房冠軍。對於《淪》片成為單日票房冠軍,秋生今日回覆《蘋果》時說:「多謝各界幫助。」
中間有幾段已經眼濕濕
後尾同個仔skype, 同交本野果度真係頂唔住喊咗
男人老狗自己一個人睇係度喊
喊又唔駛分男人女人嘅
好似過咗金像獎後啲場次反而升咗
咁好正常

咁大嘅宣傳

好多人喺金像獎前聽都未聽過套戲同陳導
sky is the limit
夠自然感情細膩冇谷你喊自自然然啲眼涙就滴落嚟
我見到陳果有客串好驚喜
見到呢套戲本身冇乜(錢)宣傳,係靠fb連登同口碑推起仲有金像獎加持,真係算係咁
拍無$
宣傳最更無

唔係金像獎加持,
都唔會咁多戲院做
成個介紹咗俾屋企廢老
佢地今日去咗睇
話會介紹其他廢老去睇
成功
所以啲人批評點解今年啲有提名嘅戲咁遲上映,其實都可以理解嘅
如果唔響金像獎個段時間上映根本好難靠個勢去谷票房,分分鐘落咗畫都唔夠錢俾演員人工
要啦 香港地廢老最多
廢老睇一次最幫補好多
尋日睇咗
好唔爭氣咁流咗馬尿
我想介紹俾啲有請工人嘅廢中/廢老睇
識好多都對工人閪到仆街
破千萬應該有難度,所以當年一念無明同桃姐都好勁,尤其桃姐,個題材比一念更偏門,收2千7百萬
罐頭音樂黎
淪落人今日係咪冠軍
係呀
希望真係過到千萬
成套戲唯一挑剔地方係,成哥電器買相機,但係個袋係星際連鎖店
不過當然都可以話係自備購物袋
有劉德華嘛
過埋復活節應該有機
劉德華3個字都收500萬最少啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞