[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
我第一次失守係秋生話 我路過架咋 個到
明明前一刻仲好正常 佢一講呢句即刻touch到
之後都係畢業同profolio 最尾直落對眼都已經唔係好乾
想請問下套係咩 邊度有資料thx
最後一句同你一模一樣
Same here
第一個喊位係個句 我路過架咋
Evelyn:What’s wrong?
昌榮:有眼你睇啦,everything is wrong啦
第一次喊係佢話人好難有機會做喜歡嘅嘢
一來有共鳴
二來真係反映到昌榮本性好善良,會為人著想唔係得養大個妹咁老套
好耐無睇完一套戲行出戲院係覺得個心好舒服
不論主角定配角都演得好好
個故事其實係好簡單好平淡 但拍得好精彩無悶場
李燦深演嘅角色好有情有義 知恩圖報
葉童每幕嘅喊戲 會感受到佢心底其實唔知點面對秋生變左廢人 睇到好心酸
同埋個carmen留白位都唔錯 開頭evelyn聽到同鄉提起過兩三次 都唔知係真人真事定老吹 到頒獎個日遇上真人 呢份係一個肯定!
眼高手低
正係識寫福字既牙叔 自學學識 你信唔信
你呢d唔係叫支持人,你呢d叫支那人
好鐘意佢首bgm
其實成套戲,最犀利係大飛點樣演到角色由0英文0學識,自學一年到用英文同鬼婆溝通,用email 發文件
呢份堅持真心真情 睇到o哂嘴
正係識寫福字既牙叔 自學學識 你信唔信

呢度有d bug位,佢話淨係識寫個福字的意思係,佢係唔識字,定係淨係識用毛筆寫個福字

另外覺得昌榮由嬲個菲傭賣相機再到原諒個度轉變得太快,可以著墨多d
聽到黃秋生講harder harder諗返起伊波拉
Himmy得一日係到
拍唔到咁多
都係聽映後分享係咁講
琴日下晝喺又一城睇,都8成full

好好彩最後都有睇到,好感動

本身好少會喊嘅我睇到最尾profolio個段都真係眼濕濕。學昌榮話齋,佢本身都以為自己呢世人因為癱左而玩完,估唔到自己仲可以做dream giver ,呢啲位好有血有肉,導演拿捏出色,無過份造作。當然生秋嘅神級演技really helps,見到樓上有巴提到如果搵發哥演呢個角色會點,我可以講會差好撚遠。發哥係一個值得尊敬嘅人物,但佢嘅演技同戲路坦白講絕對比唔上生秋
Anyway, 近年嘅最佳港產片,希望未來多啲出色嘅港產片
一念無明直頭好撚悶 樂仔
落雨更加要睇戲
未開拍
只係小娟係訪問提過係有關性侵
諗起秋生前排先拍過套英劇strangers
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞