[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
乸啊
岩岩睇完,近年難得佳作
今屆金像獎應該都係無雙同淪落人之爭
如果比我揀淪落人直頭冇得輸,相比下三夫直頭唔夠力
唔肯定係計算定導演樂天
比起G殺/以青春的名義雅俗共賞好多,亦都有好多笑料去討好觀眾
希望票房唔會太差
睇返訪問話導演本身諗好嘅故事係比較陰暗啲,但後尾先改做依家個版本
如果跟返原本個故事可能會變成踏血尋梅或者一念無明咁heavy
依家香港嘅環境有返啲童話色彩嘅戲都唔係壞事嚟嘅
我都係中意淪落人多啲
無雙係商業片佳作
淪落人就係冷門題材又拍得到位
支持港產應該多啲新嘢
好鍾意睇呢啲片,桃姐,天水圍系列,一念無明,非同凡響呢啲社會野
睇左
幾好睇 又有笑位 又有感動位
無雙真心正

睇故事 淪落人 其實有少少似二人三足
諗緊睇唔睇

至於好多連登仔吹噓好撚正既三夫
講政府隱喻 忽略左個故事
成套片好似係黐黐貼貼 堆砌出黎
我只有兩個字評語 垃圾
岩岩睇完,近年難得佳作
今屆金像獎應該都係無雙同淪落人之爭
如果比我揀淪落人直頭冇得輸,相比下三夫直頭唔夠力
我都係中意淪落人多啲
無雙係商業片佳作
淪落人就係冷門題材又拍得到位
支持港產應該多啲新嘢
無雙真心正

睇故事 淪落人 其實有少少似二人三足
諗緊睇唔睇

至於好多連登仔吹噓好撚正既三夫
講政隱喻 忽略左個故事
成套片好似係黐黐貼貼 堆砌出黎
我只有兩個字評語 垃圾
淪落人值得入場嘅,當支持吓本土小品電影都好

唔知秋生幅相係咪refer呢幅塗鴉
睇左優先場推一推

我行過㗎咋
睇完成個月 再諗起呢part即刻有畫面同少少眼濕
係由頭到尾都用平淡既手法去表達 唔需要好刻意咁去感動人 段主僕關係係比哂佢地由結識到愛對方個過程你睇 真係本年度既佳作
正式上咗一日
單日票房竟然都唔夠上咗一星期嘅P風暴
依個真 無雙
最佳電影 我諗都係逆流大叔同淪落人爭
少有既電影可以令到我眼濕濕,係個子著畢業袍比秋生個陣
P風暴多宣傳又係咁用唔同途經送飛
希望過埋星期日金像獎會多啲人睇
基本上都穩奪新導演同新演員
如果要谷票房都係要靠黃秋生拎影帝
睇完 真係拍得幾好
喊到顛咗
劇本、演員都無得挑剔

最驚喜係個團隊將套戲拍得好「靚」
可能係我睇過最「靚」嘅一套港產片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞