[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
導演拍得好細膩
希望佢會拎剪接,劇本獎
佢有幾場係神級
但有留意既話佢手指有時好靈活
佢自己都話演既時候自己執得唔夠緊
導演亦剪左好多佢太靈活既shot
好屈機,同呢一年既其他戲明顯有差距
希望聽晚盡拎獎,掃晒d獎最好
如果聽日冇獎拎,我燒撚左個會場佢
論牌面應該淪落人都會應該點都有啲獎拎嘅
所有非民選嘅電影頒獎禮都有拎到獎,如果一個獎都冇應該金像獎班評委痴咗線

希望Crisel穩拎新演員獎唔好俾咗胡定欣
我覺得攝影展個carmen教授其實係班菲傭講嗰個carmen
班菲傭唔抵得佢可以靠自己努力成功先作個故仔話佢靠嫁人住半山
同時串啲女人淨係想釣金龜發達
我路過架咋 點解係我呀
咪玩 無雙一定大機會過逆流
逆流雖然好睇 但個故事劇本 無咩值得找最佳電影
如果逆流拎最佳電影 係香港電影界警號
秋生影帝有冇機
其他入圍淨係睇過逆流 同無雙,冇睇過其他
秋生哩套真係演得好撚好,屌打
巴打tip既好合理
無雙應該會橫掃技術獎
但個人黎講唔想佢攞大獎
如果攞最佳電影
只可以話佢真係比較適合宣揚香港電影
逆流對於sam哥太easy job, 根本就係做返卡啦屋企泰臣,可能排隊排到佢先會比佢
今年支那戲唔算多無雙掃技術獎應該唔難
最佳電影今年5套有3套係小品本土戲,算近年少見
雖然個人認為無雙拎最佳電影機會好大但私心係想淪落人或者逆流大叔去拎
美術同服裝好想張蚊拎
冇錯係
踏血尋梅其實技術都唔差
攝影美指色調都好強
係真係幾全面
十年個政治因素比較大
如果要數啲特別例子應該係幾年前個套打擂台拎最佳電影砌低其餘四套商業/合拍大片
套嘢冇cast靠誠意去贏咗,好似當時啲人都跌眼鏡
踏血尋梅接近大滿貫,不過絕大部分人包括翁子光自己都撐十年
真係好難估
不過逆流機會應該相對細啲
戲種故事劇本有啲難登大雅之堂既感覺
相信都係無雙淪落人之爭
上年空手道已經好想張蚊拎 可惜多數啲美術獎都係大製作有特技嗰啲拎
悶戲
有笑有涙邊忽悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞