[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
佢背景音樂幾正
有無人知邊首
叫咩名
買左飛聽日睇!
輸獎項贏口碑
贏三個奬算係咁啦
都唔算輸啦,兩個演員獎一個新導演獎
無雙最勁都係得7個獎,跟住排第二就係淪落人同紅海行動都拎咗3個獎

依家希望Aver4上映前票房去高啲
我知道係痴線戲
有晒心理準備,差在時間
聽日睇
真係唔正路,無雙唔值拎最佳電影同同佳編劇
佢個劇本抄鬼佬個套抄到捉
呢套好似聽男性朋友討論多,
好少聽女性朋友討論
睇完之後,真心覺得香港小品電影有希望
岩岩睇完,套戲非常好,無刻意賣弄慘情,反而係成套戲 以dream giver感動人心好好睇
又唔可以咁講 莊文強有擺到自己既色彩落去 將條橋再發大 而唔係純粹搬字過紙咁抄 不過淪落人輸 我都覺得好可惜
其實我一直唔太明,既然有人話無雙抄 fight club + the usual suspects
咁究竟點解無人話fight club 抄the usual suspects?
其實我覺得最尾木棉花同有一幕係天井轉住咁PAN上去個幕好靚
點解最佳導演同最佳電影比左無雙
屌 覺得好唔抵
訓唔著
人地仲要想表達一d野出黎,所以點解我會覺得佢係最佳電影佢好多鏡頭係表達緊一d野,唔洗講但你會明佢想表達乜,相反無雙一套好一般既戲黎,講真今次輸真係輸比佢係新人,香港人社會新人呀等一下啦排隊啦,好過你就係好過你,我永遠都係講一句有睇哂兩套我相信好多人同我同一感覺淪落人唔會輸比無雙
最佳電影同編劇一係係淪落人唔會係係雙,導演我敢講因該拍攝上既野真係行內人先知
點解最佳導演同最佳電影比左無雙
屌 覺得好唔抵
訓唔著
最佳電影同編劇一係係淪落人唔會係雙,導演我敢講因該拍攝上既野真係行內人先知
我睇法調轉,編劇比無雙 導演比小娟
無雙個故事真係特別 雖然好似話抄戲
我覺得淪落人拍得好 觀點同樓上幾層 差唔多 反而無雙我搵唔到 邊幾幕係好特別話拍得好 係節奏掌控唔錯
但係最佳電影 真係接受唔到唔係淪落人 係無雙
希望大家繼續支持淪落人
今日準備睇第2次
淪落人剩係對白都可以有排執,對白根本唔係地盤佬講既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞