[金像獎八項提名]淪落人討論區

1001 回覆
298 Like 14 Dislike
有笑有淚,又唔會太煽情
秋生哥d戲真係冇得頂,好自然流露
第一套長片嘅超新導演都好過許鞍華

咁陳小娟𠵱個名以後真係要記實
岩岩睇症,真係極高分
黃秋生神演技
睇完*
生抽王D戲真係屈機
一轉去賓妹果陣就出晒戲
吓我覺得菲僱姐姐都做得好好
啲演技都幾細膩又唔造作,未拍過戲算好好
唔係好sure係演技問題定劇本問題
但佢有啲說教式對白俾我感覺幾突兀吓
我喊足成場
親情 夢想 凄凉
【明報專訊】56歲黃秋生(圖)與太太吳惠貞於1992年結婚,育有兩子。昨晚驚爆秋生還有一個20歲私生子William,與母親Joyce在英國居住。昨晚秋生接受《明報》電話訪問,他直認William是其兒子,兩父子前晚還一起吃飯,William昨日已返英國。秋生指多年來很多朋友知道他有兒子William,向他求證,他一定承認。他一直有盡父親責任,給William生活與教育費用,兒子已是大學生,父子經常見面又短訊聯絡。秋生承認William是兒子但不想多講,怕令更多人尷尬,也不想影響William的心理質素。

唔係睇返都唔記得佢有個私生子
笑都可以接受
仆街過一路睇 一路講
屌你老母
秋生幻想自己起身個幕d人勁大反應
第一次睇係冇人出聲
佢本身係獨立片同紀錄片都係超新星
個仔畢業個度真係忍唔住
喊到痴左線
第一部片去到咁高水準
仲要係無$拍

好希望佢前途遠大

我覺得佢俾當年陳果仲勁
佢比陳果好既係好流暢咁講個故事
冇撚鏡頭冇D超個人風格既野
新人黎講實在難得

BTW陳果監製
聽講拍個時係咁叫佢拍得有個人風格D
我覺得唔係演技問題 係對白問題 evelyn有幾句對白講出黎係幾老尷
唔係日常生活會同人講嘅野
e.g. 秋生瀨屎個段 同 秋生問佢點解放棄 夢想個段
You can’t choose not to sit on wheelchair呢句睇到少少尷尬
但秋生絕對有說服力
希望依幾日假期大旺
仲要係無$拍

你諗下,你第一次做嘅嘢都好難咁完美
任何行業都
仲有班賓妹落bar個陣都係咁
又未至於好影響觀感嘅
不過絕對有改善空間
係 我第一次睇個陣都唔太覺
睇第二次覺得哩D野直接講出黎都幾老尷
場就好多
但未感覺到會超越逆流大叔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞