網絡小說集中討論區<11> 卷毛狒狒

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
黑夜玩家
作者係咪放棄了
唔睇蝗劇
金庸唔睇打鬥啦
快意恩仇兒女情長先係重點
而且武功點都好過仙氣
金庸有幾本書d武功誇到同法術無分別,「火焰刀」同「六脈神劍」徒手射激光、「八荒六合唯我獨尊功」可以練到返老還童、「降龍十八掌」隔空打斷樹、石破天同龍木島主三個人對掌可以震碎石壁
其實代入唔到好簡單
你有無睇過星球大戰?
你當係原力就得,唔使諗太複雜
所以我睇唔晒所有金庸
尤其天龍八部真係屌唔住
其實當加強版內功咁睇
不過睇到啲乜9大能打交都用拳頭肉博好撚柒
低武最強係真氣離體 御氣傷人 隔空取物
去返玄幻好多寫到好高級高能 但係打鬥 威能 都好低級
精神果PART好多都寫到一舊舊

尤其果啲有鍊器師 但個世界會直接生法寶 而唔係生神物要人去鍊成
另外就係咩武魂果堆又係好難睇
武魂我當替身
冇咩野既,龍珠、天元突破都一樣用拳頭打啦,如果講到太複雜,一來更難理解,二來要用好多字解釋

相反我睇唔慣西幻,講到D女巫鬼怪巨人有幾恐怖咁,結果一隊騎兵就收佢皮
我有玩開DND
謝推介
武道狂之詩正呀,同作者嘅《殺禪》都幾好

玄幻我覺得係武俠嘅進化版(金庸古龍嗰啲睇得落嘅話,應該都會睇得落玄幻?),可能細個睇得武俠小說+電視劇多,就代入得到
最近追緊一本叫《地球第一劍》,講現代元氣斷絕咗一千年之後,某日突然又變返可以修煉。
不過得百幾章,唔知後面會唔會爛
建議新書等上左架睇下成績先追,成績唔好=賺唔到錢=太監/腰斬
大劫主用咗幾日睇到七百幾章,同全球高武一樣,突然索然無味
到底有冇一本係後期都好睇嘅書
都市類:《隱殺》
架空歷史:《回到明朝當王爺》、《大爭之世》
反而我覺得大劫主後面先算好睇
前面同普通爽文冇分別都係主角開掛瘋狂打臉
後面主角實力上左去就少左D開掛既情節多番D劇情
係冇估到作者竟然會送白悠然去死

好憎呢啲
不斷搵新書睇,開咗本叫「撿了一片荒野」,開頭都幾有復古feel,但屌佢老尾去到八十幾章有外國人出現,又白皮豬又用米國楓葉國寫華為事件,即時毒發身亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞