網絡小說集中討論區<11> 卷毛狒狒

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
咁仲叫「責任」?
咁講真係冇嘢好討論...
你無睇過本書真係無乜野好討論架喎大佬

香蕉用左百幾萬字去塑造「顧家明」呢個咁特別既角色,我無辦法三言兩語去解釋點解佢可以開後宮,同埋本書重點都唔係開後宮,我唔知點解最上面位巴打咁執著呢點,《隱殺》係香蕉成名作,點解而家香蕉寫《贅婿》可以成日斷更都仲有咁多人追就係因為佢《隱殺》寫得好出色,所以我覺得如果因為有人話《隱殺》主角開後宮就決定唔睇呢本書,我覺得係走寶
首先我冇講本書重點係「開後宮」而冇其他嘢講, 如果係嘅話上面個評價我唔會話「算可以」而係直接評為「垃圾」, 但「開後宮」呢樣嘢無可否認係本書入面都佔咗唔少地方

其次呢啲咁反愛情觀嘅嘢唔會因為個作者寫幾百萬字而能夠將件事「合理化」, 正如我問你個問題一樣: 你接唔接受到你女友/老婆出面食幾仔之後仲要求一住?
首先,我唔明乜野係「反愛情觀」乜野「合理化」? 即係你所謂「正愛情觀」係單一伴侶? 所謂既「正/反」係邊個決定? 你? 點解一個人既愛情觀都有得去批判? 仲要分合理唔合理?

即係我係異性戀,我認為只有一男一女結合先係真正既愛情,我接受唔到同性戀,我見到同性戀追求同性,係唔係又可以話佢做緊「反愛情觀」既野? 政府將同性婚姻合法化又係唔係做緊「合理化反愛情觀」? 有人寫同性戀小說又係「合理化反愛情觀」? 有人拍同性戀電影又......?

講返小說,《隱殺》邊度有「合理化」主角開後宮呢個行為?《隱殺》塑造「顧家明」呢個主角本來就唔係一個「正常人」,作者從來都無講過「後宮」係合理行為,我唔知你係書入面既邊部分睇到作者呢個所謂「合理化」意圖。唔通就因為主角開左「後宮」你就覺得作者故意「合理化」呢個行為? 咁金庸寫《鹿鼎記》,韋小寶有七個老婆又係唔係「反愛情觀」? 黃易寫《尋秦記》,項少龍又有幾個老婆,又係唔係呢?

《鹿鼎記》同《尋秦記》都係將大部份情節放左係d囡囡度,你又點睇?你係唔係想問金庸同黃易,你接唔接受老婆有幾個老公?
開後宮係價值觀既問題
唔鐘意既人 就算係金古兩個寫出黎一樣屌
大劫主睇個簡介完全唔想睇
開後宮其實好平常 好多書都開
爭在個作者駕唔駕御到
聰明D既好似金古咁會加D 女角互相妒忌既情節 甚至擺黎推動劇情
冇咁高既level既就一個食完到下一個
唔鐘意好正常,但係唔應該用乜野「唔合理」「愛情觀」去批判一本書,我覺得除左H小說,無小說係真正用「後宮」作為重點去寫,「肥麵包」既《神官》系列我當佢係H小說
其實睇返《鹿鼎記》都無乜咁高質囉,d女真係花瓶黎架咋,特別係「王屋派」曾柔,呢條女d劇情刪左佢對成本書都無影響
大劫主一開始真係平平無奇既爽文咁
係去到後面D伏筆開始出黎先覺得正
一開頭除左個主角性格同故事背景設定得好之外真係冇咩亮點
本身武俠小說但係個背景set係清朝就注定佢冇咩兒女情長江湖仇怨講
鹿鼎個主角仲要唔識武功 寫到咁樣好好架la
所以我上面先講完「冇嘢好討論落去」因為大家觀念唔同, 係咁拗冇意思…
至於你問我「愛情觀」的確係我個人看法, 因為我打從心底裡唔信世上有人能開心些牙自己老公/老婆而一啲介蒂都冇, 所以我見到書入面主角食幾條女, 幾條女都知道有咁嘅事但又冇嘢咁係好唔「合理」。

你話問黃易金庸, 唔駛問佢地都知答案係「唔可能」, 不過點解佢哋咁寫, 因為呢樣只不過係男人終極FF而已
依家睇返幾年前o既小說都未必睇得落啦,何況鹿鼎記
比人舉報
可惜真係暴走左 我睇到9百幾都頂唔住棄左
點暴走法
一個字 亂. 前中期都覺得還算講道理 到後期就格硬黎 淨係爆seed
睇完道君之後唔知仲有咩可以睇
仲諗緊睇唔睇大劫主
大劫主咁就完左
個結局好似有啲到喉唔到肺
佢個簡介同佢既內容係兩回事黎
我覺得呢本算高質
屌係咪on9
我覺得都算值得一睇 都係1000話 去左天外之後睇唔睇自己決定
仲有冇書推介下
書post神作 詭秘之主
最緊睇 恐怖複蘇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞