網絡小說集中討論區<11> 卷毛狒狒

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
睇到百幾棄左 轉左睇大劫主
嗯的確好常見, 不過好似佢咁控制得咁好就真係好少見。
凡人仙界篇去到差唔多成千話都仲未用返真名 屌你
條撚屌成日殺人放火,緊係唔敢用真名啦
點解克萊恩成日呻窮但係又唔用萬能占卜去賺錢?老尼爾都用儀式去求女神施捨啦
好似話用得多會變左依賴?
無關係,而家睇到主角去左首都做私家偵探,每日都用占卜預測果日有冇生意
養緊
啱啱睇完減肥專家果本《問鏡》
第一次睇書睇到頭暈眼花
未見過有人將篇幅著重係道術體系嘅描述以致於遠遠凌駕係故事同角色描寫上面...
舉個例, 如果金庸係咁樣寫小說, 郭靖打出降龍十八掌, 內力由丹田去到手陽明大腸經, 運行十二周天再到手太陰肺經, 經手少陰心經到手陽明大腸經, 再透個空氣震動, 粒子干擾, 磁通量改變, 打到敵人身上....有邊個真係會鐘意睇咁嘅武俠小說?
故事其實算唔錯, 有啲布局都幾出人意料, 但道術體系講得太深入太玄太形而上學, 減番啲篇幅會好好多
唔講一大堆廢話點樣呃字數
系統文網遊故咁多就係因為
差唔多每日章都有主角數值 呃字數
老實講又唔可以話呃字數嘅
個體系係佢世界觀設定一樣, 但問題講到太深太玄
就好似你睇下科學零距離之類, 聽少少理論可能你會覺得幾有趣, 但當一堆數式, 一堆複雜到暈嘅量子理論塞俾你就只會頭暈眼花
我追開佢啲野都放棄去理解佢講緊咩

反而殁世奇俠/幽冥仙途好正
幽冥好正
睇緊刺猬貓本
我們都是游戲玩家
有冇啲有學院既又唔太毒既
厲飛羽仲在生實屌撚死韓立
凡人仙界篇去到差唔多成千話都仲未用返真名 屌你
條撚屌成日殺人放火,緊係唔敢用真名啦
厲飛雨仲在生實屌撚死韓立
其實大家點睇得落玄幻?
我完全想像唔到啲咩真氣呀御劍呀仙風道骨呀靈氣個啲嘢
唔止戰鬥場面 連平時既場景都代入唔到
完全睇唔落去
你哋究竟係點樣想像?

相反西幻就好有畫面感
可能睇得多歐洲文物
尤其係恐怖嘢 eg人頭氣球,特別有畫面感

又或者真係格鬥個啲
eg武道狂之詩,箭皇前幾段戰鬥
睇電影《蜀山》《倩女幽魂》,或者打機《仙劍奇俠傳》《軒轅劍》《幽城幻劍錄》
極道蠱魔
重生之魔教教主
DND小說《深淵主宰》都算少寫女,唔知咩係DND既可以睇睇,幾過癮
睇過電影但代入唔到
可能要打吓機至得
其實睇港漫都得既,《風雲》《中華英雄》都差唔多係仙俠類
道君終於到步入尾聲
月票榜第八

本書講乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞