網絡小說集中討論區<11> 卷毛狒狒

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
我覺得E part 寫得幾好 如果寫多D就仲好
個3000年一筆帶過咁雖然keep住個節奏 但係其中好多野值得寫
唔知會唔會有外傳寫番個3000年
呢類如果有外傳嘅一般會死得好慘

而家開始迷退後讓為師來, 因為作者拎大家以為係主要角色之一嘅沙悟淨去送死, 仲要係唐僧親手殺
如果KEEP到唔崩, 應該可以上仙草級

但係唔知點解我有預感將來悟淨會復活
見你地推薦去睇左大劫主,幾好睇
雖然暫時都係扮豬食老虎打臉,但佢既裝逼無其他小說咁套路,有種風輕雲淡既感覺,又唔會踩住人上
《反正我是超能力者》
我睇過幾本無限流當中, 算係最好睇嘅一本, 可惜有少少爛尾, 唔係嘅話可以話係完美。

講起無限流, 不得不提zhttty。呢條仆街雖然又斷更又爛尾, 但作為無限流小說始祖, 引到咁多人跟風去作類似題材嘅小說, 都可以引以為豪。

過去睇咁多無限流小說, 都有一個共通嘅弊病。就係太多乜乜S級道具, 咩呢件防具防禦力200, 果招技能可以打到30-50嘅傷害.....
睇睇下你就想爆粗.... 我睇緊遊戲攻略定睇小說呀依家?而《反》就冇呢個問題, 就算有技能, 係《反》入面都係有使用次數, 所以主角係唔會有太多技能係個身上, 而且亦都唔會「數據化」技能道具。
呢點就睇到作者嘅聰明之處。正如小說個名, 主角本身就係有超能力。唔需要不斷加太多技能道具比佢去完成任務, 筆墨著重番係故事鋪排同主角心理描寫上面。

主角本身除咗有超能力之外, 其他方面同一個普通毒撚冇咩分別。身處係異世界面對唔同引誘嘅掙扎, 自我價值觀嘅反思, 心性磨練, 亦都係少有無限流會寫到咁深入。簡單啲講, 就係主角夠哂貼地。反正"佢"只係個超能力者。
有冇咩作者係好鐘意寫御姐女主?嘗魚收山之後就搵唔到了
我覺得無限流係要原創副本先睇得過

屌你下下都電影同漫畫世界, 同睇住攻略玩一命爆機有乜撚野分別

我不如去youtube 睇人tas?
Agger
你借個背景setting 都還好。 有d 直頭寫埋人地d劇情角色 仲要寫到唔知寫乜咁 侮辱晒人地d 角色
《反》每次「輪迴」入果個世界唔係動漫電影世界, 最多講下果個世界係古代定現代, 世界觀冇太多描述
係個隊友先係動漫啲角色, 不過佢果啲動漫我完全冇睇過, 上網睇其他人評話合乎番個動漫主角形象性格, 所以完全唔存在話有咩攻略之類
所以呢套係我呢幾年少數追到尾既無限流
基本上行數值流嘅書我都唔會睇,因為都唔洗到中後期,啲設計一定崩

同埋數值戰鬥係一種極之偷懶而且低級嘅寫法,唔識營運戰鬥場景就係度鬥數字大細
依樣真
有啲無限流亂搞人哋啲角色我都睇到一頭霧水

都係前面嗰位巴打講得啱
自創世界/副本最好睇
頂唔順第一人稱
每次見到d第一人稱既書都諗起《從零開始》
有冇師兄有追開帝霸?
睇左千幾章棄,成本書情節係不停重覆,聽聞兩千幾章果陣男主角仲要轉世重修,即係又loop千幾章
我睇咗3000幾章終於都頂唔順
女帝出左場未
無限流我覺得只有無盡武裝冇爛尾,其餘完結咗嘅全部爛哂冇倖存

我突然期待退後讓為師來爛尾
《大王饒命》作者出新書

《第一序列》
https://m.qidian.com/book/1013562540
如果牧羊人牧五個牧羊人係唔係會有25種能力
成日無啦啦彈啲新角色出黎
我屌你老母飄火, 《黑暗血時代》我斷咗冇追咁耐都仲未完
所以點解我唔再睇未完本嘅小說, 就係好怕呢啲富奸作者
其實可以跟作者睇,好似烏賊呢d未完都可以睇,香蕉就不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞