網絡小說集中討論區<11> 卷毛狒狒

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
不死者
下章重點係死神序列?
雪中狗也不睇
計我話4分都比多佢
三天兩覺
佢啲書有女主同冇女主無咩太大分別
將夜、擇天記、慶餘年都有睇,會比8分呢個作者
唔想再討論烽火,有病
周明瑞本身都係個唔會死既人
旅行家呢章都唔係講學徒系列
我就估第四章一係周明瑞會死幾次,或者見證好多人死
圍棋夢作者又出咗新書
叫圍棋傳奇
今次比較著手寫Alphago同人類棋手之間嘅矛盾
未肥,但都幾好睇

一次過劏晒,詭秘又休息,無書睇有啲失落
而家同時追緊7本書

「卷毛狒狒之主」啱啱開始睇唔計,另外六本推薦度由上至下:

「放開那個女巫」種田流,主線講人族同另外兩個異族既戰爭,男主性格討好,非龍傲天,因為男主無任何特殊力量所以基本唔會上戰場,要靠班女角色同手下軍隊去殺敵,好多女角色但係男主剩係推得一個(暫時,未來應該會推多2~N個),感覺似日本輕小說

「伊森的奇幻漂流」無限流(唔係主神空間既無限流,因為主角就係主神),主線講主角穿越唔同既電影、漫畫、動畫世界去提升力量+屌打反派+收角色上船做打手,男主性格討好,算種馬(暫時推左神奇女俠、生化危機Ada、妖夜尋狼女主角,預計未來會推妙麗)

「喵客信條」重生流,重生+網遊,男主係小貓人,故事背景接住作者之前寫既「食色人生」、「阿亞羅克年代記」,基本上所有角色同前作都有關,不過唔睇前作影響唔算太大,男主被人謀殺炸死,重生回到五年前,查清上一世既眾多祕密,包括自己既身世,追返上一世離開左自己既囡囡之餘仲溝左更多囡囡,走上貓生巔峰,後宮,大大既後宮,主角目前已經娶左超過十個老婆,女都生左幾個

「次元法典」無限流(主要去動畫世界),類似上面「伊森」,但係男主性格極差、睇人唔順眼就殺人果隻,穿越唔同世界變強+屌打反派+收囡囡,呢條撚樣主角剩係會收女角,而且通常會順手害死埋果個世界既男主角,極種馬,瘋狂推女角

唔推薦:

「儒道至聖」玄幻流,前中期都仲值得睇,非常非常有創意既戰鬥方式同力量體系,但係一到中後期忽然變左類似修仙流既周圍入祕地副本、搵寶物,打鬥都變左互掉古寶,邊個寶物多就邊個贏,情節基本都係人族二世祖、妖族同龍族跳出黎比主角屌打,打完仔打老豆再打祖宗,打面x2046,有女主但係無戲份

「超級浮空城」DND奇幻流,其實幾好睇,但係因為作者最近變左周更、隨時太監所以唔推薦,另外推薦作者之前果本「深淵主宰」,都係DND奇幻流
重睇妖刀記50集,再睇外傳
詭秘完左第3章又書荒
留名
女巫夢世界之前都好睇,但而家已經睇唔明
一齊追圍棋傳奇
唔識圍棋會唔會好難理解
可能係啲天使同古神復活既復活,醒既醒,一係終於出山
第一次入呢個po 雪中都可以比人踩
我都係咁話
我覺得好睇呢到係咪少數黎
識規則就可以睇圍棋夢
圍棋傳奇就要多啲圍棋歷史底子
識唔識捉反而唔係好緊要
我反而覺得係關不死之王(海盜)嘅秘密事
索仔發威啦
叫咗邊5個出黎?
求道、世界之靈、任寒、探秘者、魔法師?
數漏左「凡人修仙之仙界篇」.不過呢本唔洗提,應該都係睇過「凡人修仙傳」先會追

儒道主角升左半聖丫嘛,同之前一樣威兩日,之後咪又係入副本繼續搵寶物,悶到一個點

次元法典主角點會唔當自己係人,佢平時用人身、基地又係用人類建築,佢仲好鐘意食中餐tim,不過到殺人果陣咪當自己係龍囉,根本就係用藉口做壞事之嘛,把口就話唔鐘意屌幼女,結果食親女都係愛染他、狂三、金髮敗犬、亞斯娜呢班o靚妹,虛偽到呢

條友真係好差,你有興趣可以睇下「伊森的奇幻漂流」,伊森有人情味好多,唔一定要拯救世界,但係見到人有危險咪順手救囉,唔係下下計住有回報就做、無就唔做,我唔鐘意咁樣
不過西貝貓本本書都差唔多,主角都係自私自利果隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞