Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
轉d800或d750
我都係用龍仔一代
好撚黑都對到wo......
同埋的想講。。龍仔先最食到高像素。。純睇畫質無論睇lenstip ,dp, dxomark, 同我實測都係好過nikon 原廠同sigma

ii 代你睇下dp 係差過 一代
等緊以前a mount 鏡咁地底價咁賣
又9up,明明爆晒框
如果你枝50.8係AF嘅話...都係會變左手動
龍仔一代用唔到,唔駛試
canon啲玩具...個個YouTube都係canon轉Nikon/sony,你咪玩啦,我自己都係canon轉Nikon,canon個種易壞嘅程度真係
Sony就control太反智,當然你如果接受到都無問題
幾多人屌都好,canon 都係好賣過nikon, 真係一個謎
對左落條頸到
marketing的重要性
是咪走焦呀,我支384+20e 要減20
你知我知
餵左成日蚊終於諗通點解大師影雀唔crop相
我有錢買856都唔使crop
關咩事呀有需要就crop架啦
3000mm 都影唔得靚
想請教下sb800用d850m係咪無得飛燈?

支燈插落部d850開唔到機個閃燈控制完全唔知點set
好似係,一係買無線module,一係買支commander
真係無諗過nikon 原廠燈會飛唔到, 唉..舊機都飛得好地地
應該係因為近幾年ISO表現好左太多,所以內閃開始太少人用而被閹,連帶引閃都閹埋
而且真係認真用燈既人大部份都用出面setup,而真係好鍾意用N記飛燈既又應該有commander + 新燈
內閃同引閃真係好有用。。。救命
認真。。。你玩得燈用返d810 畫質真係無咩分別。。。
不過我覺得個決策係正確,無內閃可以加強機頂防水防撞,又可以留多d位俾五稜鏡用,大部分用家都可以受惠
衣家唔可以全面支援既燈都有番咁上下舊,同埋唔係真係咁值錢,換走佢相對係細犧牲,仲要唔係全部用閃既人都需要飛燈
其實佢係無左定唔比舊燈咁用?迫你買新燈

另外買舊野先用到又好似唔值,小左個功能真係唔多順氣
無內閃反而又ok ,內閃又真係少用
記得d4 都有內閃啦
連引閃都無埋講唔通
明顯係商業決定
不過又公道講, 間間中高階都cut 哂內閃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞