Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
返屋企check 下
點郁都唔會郁得勁過飛緊。。已經快門二千幾

唯一諗到係個對焦點太大,打錯左前後景
那個聲音來至主筒內部的電磁光圈異常捲動造成的
由於位於主筒內部,隔了兩層鏡筒,會聽到聲音將是相當困難的

一般的環境中,一點點冷氣運作的音量,電風扇的運轉,都將覆蓋過他,而無視這樣的異常”卡”一聲

所以一定要選在夜深人靜,盡可能靠近鏡身的對焦視窗(或是金牌),只轉動變焦,由200端至300端就會聽到”卡”一聲,不是變焦沙沙聲,而是很輕微”卡”一聲,如果聽到了,就表示這顆鏡頭極有將來電磁光圈會故障!

為何很嚴重?
因為這顆鏡頭的電磁光圈並非獨立的零件,如果確定故障後,拍照會出現ERR,光圈無法正常感測,電磁光圈正常情況下都是處於最大光圈的狀況,作動時縮小光圈,雖然有人會說,那就都用最大光圈拍攝就好了,反正這顆鏡頭最大光圈才5.6……但是,不是這樣的,機身是會出現ERR
如果真的故障,是必須連同主鏡筒的筒身一起更換………所以你說,嚴不嚴重!超嚴重的~~~~不要問我為什麼沒有獨立的”電磁光圈零件”!
nikon 前幾年d 機的qc 真係差撚到一個點。。。
200500 好似係MIC
850 MIT 無事
手震
全程打飛同靜態都係手持

兩部機都一樣情況

我諗可能係枝鏡問題。。。
用腳架試囉
落過。。。要手動override 先準
你支鏡琴日先買?
唔係,好奇怪。影靜物又幾sharp
靜雀唔郁又唔sharp
咩原因
咪話你手震
pan 緊鏡反而無震
其實就咁講冇相我唔知你邊種矇
我成日覺得加左TC 唔sharp
對焦唔準個種
定雀都係數唔到毛
幾時先有貨
都係果句距離問題,
我自己都有支舊384同20e,
5至10米內其實唔差
點解Nikon Hong Kong可以咁撚柒
官網Homepage有死link, IG出廣告又死link
PR食左屎?
你壓到咁我都睇唔到d咩
我唯有拍埋兩張做對比,
開返大圖,你影到好似右面咁?
係,衰過右
咁佢梳緊毛係郁緊喎,根本冇定到,
d毛又幼,隻手震少少都矇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞