Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
85.8好似唔得,不過35.8同50.8兩支都夠,又岩APS-C用
笑L左,呢篇台灣Z24-70F2.8 review紅左...
因為支鏡太利,個model成頭粉刺出晒黎...係咪得罪左人
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=5771170
千祈咪用D鏡。。。
一係二線性勁
二係無二線性個堆,,就全開好軟
用g 都要三思,全開夾唔岩會走焦

但用副廠對焦成日走又慢

結論你都係用手動啦。。。

利申只用得廿幾枝定焦,見識少,其他師兄請指正
nikon 死症。。死利。。。基本係銳化過度。。。
用raw佢本身中間值default +9,我機身 set 左0,完全無加工就純正好多
佢本身啲皮膚咁差 我諗都唔關支鏡sharp 唔sharp事
N14-30個review又係呢個model, 都係成頭粒粒
好想幫佢清
個重點係佢得4000 budget邊會有散景靚喎,有錢直入105.4啦
同埋佢用Nikon手動鏡好似會無測光
https://www.mobile01.com/newsdetail/22593/24-70mm-f2-8-canon-nikon-sigma-sony-tamron-tokina

link 下面條link

龍仔真係抵撚到
$3000二手有其他鏡九成畫質

去digital picture 睇實測直頭好過gm....本身諗緊g2, 但畫質仲屎過g1
返大陸買
二千幾有50.4 art 二手
岩岩搵到枝105 dc
四千。。。

好想入。。。但係全開soft...
收光圈不如用返70 200
咁講真zoom 到咁近一定好似蘋果照妖鏡咁啦。。。但想表達nikon 個種sharp 係比較突兀個種死sharp
G2 G1光學上無分別架喎,你sure?
實際有分別
24 70簡單講係g2 qc較差
你睇dp 個sample 要出兩張,兩張都係矇, Mobile01 個test 都係邊位差到仆街
。。。我用g1 真係唔覺邊位差,dp 實測圖都係g1 好一截
有一個滿奇怪的點我想請教各位行家,Tamron的畫面比其他五個產品都來得模糊,請各位點開大圖看看。但是這組照片本來就不應該有任何一張是準焦的,照片當然必須是模糊的,但其他五顆鏡頭所拍的光點至少是清楚的,也大致上看得到光點內部的紋路。但Tamron的光點的那種模糊我卻無法解釋,拍攝時有使用腳架與倒數計時快門,所以應該不太可能是晃動導致的。還請各位行家解惑。

qc 真係好唔得。。
e mount 不嬲qc 垃圾。。。。a mount 叫好d
d500 有fw更新

但好撚驚up 完死舊鏡
有無師兄share 返點裝返舊fw
d800 都有updade fw
唔該哂幾位巴打岩先上網搵相睇過 35 1.4 art係最岩心水
原廠支35 1.8成像有少少太shape

依家十五十六緊 唔知點好支art又真係爆筆直
但係原廠又唔夠靚...
50.8g 加85.8g 岩岩四千
你係咪無打算二手
我非洲血統好純正 所以應該盡量唔二手
咁你點買sigma
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞