Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
重?室內影微距唔落腳架??
D750 + 百微 個組合已經唔錯,同埋真係唔算重
同意上面,影首飾死物擺好晒位點解唔落腳,你仲要stack

macro景深不足係物理/光學限制,而用細幅sensor係唔會改變(你仲用緊同一個flange distance既Nikon F mount,同一支鏡頭)
stacking已經係最理想既解決方法

其實影產品首飾好多人用D8xx系列,拎盡resolution更重要
hmm我啱啱再諗一諗
如果特登(用唔同鏡頭)match到同一個視角(field of view)而其他野如光圈係一樣的話,咁的確用APC-S個景深係會深過FF
(同一支鏡的話好似唔會,因為插落APS-C嗰時個角度成正比地窄左)

而放大率,假設距離不變,你可以當APS-C個1.5x crop factor係一種放大,以幅度為基礎的話你係放大1.5倍,*不過*插支野番去FF sensor時如果個pixel pitch係高過APS-C咁最終個resolution係抵消番或者會更高
換言之,你係唔會因為插支野落APS-C body而可以拎到更近既close focus distance

唔想/唔可以落腳的話,你就要響其他方面落手
例如放多好多光,就可以再進一步收圈,或者搵支油壓臂上body,可以撥黎撥去嗰種
其實影首飾係好專門,呢度未必有人可以答啱你想知既野,不過我好肯定降級去D5600+支DX macro係壞處多過好處,你咁樣換一換野浪費既錢可能夠你買燈同架既setup
如果個setup係tune得好,就可以慳到每一次影既時間同力水
850 內置stack 會唔會啱啲
無計,室內你一定要落腳唔落腳你就要加強啲燈嘅光度
同一枝鏡嘅景深唔會因為APSC而改變,放大率都唔會
其實加勁d燈都唔太理想,首飾銀器有滑面仲要有時成塊鏡咁直接反光反映,本身對於你可以用咩燈光已經好大限制
如果落腳,咁起碼ISO可以keep響base而唔受曝光時間限制,成件事已經易好多,係去到支macro鏡一shot都淺得濟先要stack吓

終於都比我chok到z7既banding出黎
想請救下af 區域mode 問題,之前用開d50 個類舊機,一向只係用單點

家陣用d850 見佢有好多個動態 mode,其實有邊兩三個係比較多用?

佢咁多個睇說明書本消化唔到用邊個好
auto
上面室內影唔落腳, 但係PS到merge到, 我真心覺得勁
sor 睇漏左
心諗咁勁可以唔落腳都整到
有冇考慮過桌面三腳架
我影object都係咁影
Leofoto MT03/MT02, 螢記有賣
呢個係山寨Gitzo, 我放D810加70-200上去都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞