Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
有無師兄要死馬8-16mm ?
平放
而家f mount 個價仲差撚過以前a mount

勸大家一句如果有唔support 的鏡盡快放。。。之後一定跌到仆街

見到z7加14 30先1200 g... 有時會拎住隨時走焦的d8x0 加14 24懷疑人生唔知自己做乜鳩
20.4 art響support list
唔會,無咩分別
不過我都係放左...
入左支F4影風景

f2.8 對我好緊要
不過我都係睇定d 過兩版firmware 先轉
1530 g1 同呢枝用到我都夠

留返部d500 影生態
p.s 個鏡身防震work 唔work
但好似無firmware update
第一次聽人講f4同f2.8係差1.2光圈,咁f11同f16係咪叫差4光圈?
屌。。。係咪要同你講f=n/2r
好work
又唔係騰龍啲垃圾公司,根本唔駛update
死馬用係無反真係正
用開1.4真係影星返唔到轉頭

f1.4→1/3200
f2.0→1/1600
f2.8→1/800
f4.0→1/400
f5.6→1/200
f8.0→1/100
f11 →1/50
f16 →1/25

【直徑f/1的孔】面積是【直徑f/1.4的孔】的2倍,進光量差1檔
【直徑f/1的孔】面積是【直徑f/2的孔】的4倍,進光量差2檔
f2.8的進光量只有f1.4的四分之一
同樣的ISO下欲求得同樣的曝光值1/60 f1.4 對應的不是 1/30 f2.8
而是 1/15 f2.8
(或是 1/30 f2)

用開1.4, 甚至退一步轉用F4 枝1430影星野完全唔適應咁粗iso
咁咪買zeiss 啲1.4 廣角
台灣NRC對Z24-70F2.8S評價:神科技
好過Sony個支好多
https://nrcintw.pixnet.net/blog/post/467447831-看….到底在貴什麼-nikkor-z-24-70mm-f-2.8s
得25

15 18都係2.8
今日試左 Z + FTZ 配舊一代大三元既表現

初步感覺(參照用D810)

24-70G : 得返平時單反既一半速度, 好似以前富士d岩岩出哥d 無反咁, 認真麻麻

小黑六 : 好少少 大概70-80% 單反速度 勉強應付到
nrc
1424?
冇帶 試唔到
網上review都係話唔多理想
等多代再趁低入z7
otus 28 1.4
唔夠wide
罪大枝龍仔2875會唔會移去z mount
我唔認為佢哋短期內會放任何資源落Z mount
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞