Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
無聊一問
證件相用乜鏡影好
105.4
但見youtube 啲人影縮到4光圈都好唔係全清
終於有
是鳩但都得
我去過一間影證件相,條友係D5000加18-55幫我影
重點係左右兩支柔光燈打走D影佢
終於黎喇
諗緊光圈要縮幾多
同點印
Canon個隻細嘅相片打印機
Nikon Z 14-30mm f/4 S ‧ 超廣角的誠意之作!
Nikon Z 14-30mm f/4 S ‧ 超廣角的誠意之作!http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=5777293

個星芒
做咩
好似唔多靚
正常
星芒係繞射產生,繞射係光學缺陷黎
支鏡星芒越勁,成像就越差
好似N20.8 F8就有星芒,因為佢F8銳度已經降緊,啲光班大到好唔開胃
個D咩Nano coating全部都會壓制星芒,所以現代鏡頭越出越難有星芒9成9都要F22先有星星
個人黎講無咩所謂
但2470/4個星芒又幾好喎
勁細支,有啲想要
之前諗等埋1424/2.8先決定
個變形同抗耀好好j喎
星芒我接受到啦
勁細支
所有Z鏡嘅變型都係極嚴重
http://immian.com/nikon-z-2470f4-s/
全部機內修正
不過佢機內唔修正,我都會用lr修正,佢依家修正左仲好
訂左支等下月中到
然後上太平山影日出
殘體注意
E轉Z應該下月中出
即係話同Z7個firmware update差唔多時間
到時入支Sony 35mm玩下
可以用返支FE55
最後買左s70200sport
始終平得黎個銳利唔差
係對焦用左FTZ慢左
如果黑七用ftz有9分對焦speed
支sport大約係7分
黑7用FTZ同響D850上對焦速度無分別
放緊f mount 鏡出去,蝕好撚柒多先出到手

一枝行價四千尾,水貨三千中
我放二千都無人要

屌佢老味臭閪
咪玩。。。。。清到極緻就係朦...要個mon解像 度高
utube 用4k 定1080p 睇。。。。
夜攝爭1.2光圈真係好大問題
都係睇摩打
龍仔二係70 200轉ftz會唔會慢好多??
一枝垃圾龍仔無update 無將來
另外兩枝定焦d 人吹到幾利。。。收到2.8都唔夠枝24 70 2.8銳,我要尼做咩。。。。全開好似1/2.3 吋sensor 咁軟,蝕好多都要放。。。

係枝20.4 art 唔知支唔支持ftz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞