Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
14-24 sigma
受夠燈泡頭喇
支Tamron 1530次次出去影相,set filter同holder用既位仲多過部相機
我以後都唔撚再掂燈泡頭
兩支個range唔同...一支14, 一支16
同埋Z機我覺得用返Z鏡好D

老老實實我都用左1635好多年, 其實我係幾鍾意用, 但等左好耐佢都唔出ver2, 結果出左z1430
我真心係想轉去z1430
咁無限budget 唔會太多人有ge..
所以我有1530
不過真係太大舊
2.8 同f4 影星要推高兩級iso
真係差好遠好struggling
萬幾蚊買支新 原廠大三元 好多人都做到講真
會買原廠大三元嘅人 我覺得care 質素大過價錢
夜晚有咩filter 介紹?用nisi filter set?
nikon 一向原廠大三元個質素。。。算啦

無可否認nikon 長炮真係好好,但以往D 鏡俾唔到信心我,成像好多差過副廠。。
p.s

f4 光圈應該唔算大三元之一吧?
如果14-30 有2.8又裝到 filter
12k 就好合理
F mount 唔敢講
但z mount 嘅 暫時都好ok
除左你屌佢定價太高
淘寶玻璃filter其實都差唔多
nisi其實偏色偏得最勁
我用開海大同悅攝
影星唔係sigma 14mm咩
貴一倍,無錢
已經有20.4
nd 就最好海大,但夜晚應該唔使落filter 吧
12k有2.8 會唔會呀
雖然我都想
好多癲佬長曝幾百秒
都算有用嘅...
CPL就唔分日頭夜晚
夜攝幾百秒。。。淨係諗到影無人城市同星軌有用
咁罪大16 35 都係13k 左右。。。
我覺得14 同16 都差幾遠
前兩日先比d魚塘狗跟住吠左百幾米,一上黎又比狗吠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞