Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
拉過ev 影咪少d 死黑
你有冇影過
你有無試過ettl
太陽個頭冇光打落去點藍
要一pat野滑劣劣毛都分唔到,似魚鱗先得,你fail啦
其實呢對撚野都幾難影
對完焦就走

想要魔燈
咁仲有要影到半隻矇晒話DOF呢
ok啦
點都易影過小翠食魚個下
真係影唔到
對唔到咪行遠d影扮有構圖
一係轉影蟲,有d唔太怕人既弄蝶灰蝶蛺蝶
你唔係成隻牛咁衝埋去都唔會點嚇走佢地,
個位o岩就可以慢慢瞄度o岩個 focal plane先影😂
,而家d機仲有peaking,不過你好似冇鏡🙄
想影統領青鳳蝶
去打左成日 。。。。。點解影靜態仲朦過打飛,試過所有setting 了。。。

影靜物好sharp, 但靜雀就朦

飛鳥反而sharp... 所有對焦setting 同閂左防震都試過
邊部單反有peaking?
d500 only
很久以前就在玩單眼了,他教我把鏡頭擺橫的!
因為他說鏡頭靜置一段時間後,裡面的灰塵逐漸沉澱,
橫放不會沾在鏡片上!
知唔知乜叫淺景深
同光圈郁緊對到wo
200-500mm f/5.6E ED VR亦出事,鏡頭的自動對焦會出現問題,官方需要回收鏡頭處理。

Nikon在官網發佈公告,指部份200-500mm f/5.6鏡頭的自動對焦有故障,如果在半按快門或按下AF-ON時扭動變焦環,將令自動變焦失效及轉換至手動變焦,需要再半按快門及按下AF-ON才能回復自動變焦狀態。

Nikon將會為鏡頭更新韌體,以解決自動變焦失效的情況。不過用家未能自行更新,而是需要將鏡頭送回廠方處理。Nikon表示序號在2007557至2007596之間,與及2008365後的鏡頭都已作出更新,至於其他序號的鏡頭官方將提供免費更新韌體服務。
係咪隻雀郁
我影貓都係咁
隻貓定響度但其實有細微活動,心跳之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞