Nikon 討論/貼圖區 (9) Z7 update 幾時到

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
內閃你真係用落就會發現有問題
一方面唔夠力
另一方面粒電燒得超級快,百幾張都無就收皮,我有用過黎引閃,一樣勁快無電
仲有枝鏡長啲啲都會擋到
真心唔實用
原廠燈邊支好
屋內都係要支燈好

雖然旅行果啲用閃機會幾細
唔買最好
SB900放左N年完全無用過
唔係影人/product 無必要買
利申:用緊SB5000
當初咩都唔識就迫住要支燈,新出3k就入左一支
依個價買完神牛連埋個引閃仲有得買埋柔光罩
咁家陣得支sb800 可以點玩飛燈?平平地買支sb-300之類?
用緊,夜晚唔用難影人
旅行救命一定用內閃機
之前就係帶d500
想影逆光無燈出哂事
求教用機頂燈點樣可以用快既快門,上次逆光用機頂燈,影黎影去都影唔到我想要既效果
普通情況唔可能 (除非你做緊特別motion效果
簡單講係個閃追唔到太快既快門
詳細自己google flash sync
P.S.: 因為你問緊機頂內閃所以先有呢個限制(Nikon堆body好似就算行high speed sync個Auto FP都係限1/320s?)
用外閃的話會有N個方法處理夾sync問題
收光圈,逆光都只可以係黃昏之類
重點都係個樣...內閃唔夠力
無內閃直情收得工

不過好彩14 bit dr 都叫救到。。。
單反始終衰係無得預覽。。。
set iso 64返去慢慢後製吧,基本上如果外遊用,無得咁講究
關無反單反咩事,flash點可能預覽到
機頂應該限左1/320,但外閃我唔熟,同埋我旅行唔會帶外閃,所以機頂係無可能快過1/320?
見到曝光曝成點
機頂無啦。。。
咁無計啦,我外閃仲要係舊既,用電池,重到爆,一般都唔會帶
閃燈喎除非你用continuous light source或者high speed sync(姐係放慢閃),如果唔係個EVF最多只可以扮去到嗰個曝光
更重要係邊d位有影子係唔知,咁同無預覽根本唔大分別
(我諗衣家就算用AI+ray tracing GPU都未必可以實時simulate到閃燈曝光效果)
我指用 a mode 調ev 會見到曝成點,主要排除左背景過亮過暗呢個問題。。計埋影同反射效果當然模擬唔到
如果我想用返支sb800 飛燈買支原廠sb400之類來引閃好,定買個副廠引閃器好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞