[咖啡撚] 呢個世界只有2種咖啡

1001 回覆
1200 Like 49 Dislike
奶掩蓋咗咖啡嘅味道,所以我都討厭加奶
不過前提係啲豆要好先得
想問下大家如果係屋企擺espresso 機會唔會好笨柒
定係其實依家d手動espresso 可以一戰?
有錢有位的話唔會
但啲機好貴
想問下由0開始,係咪買部意式咖啡機,然後再試下唔同咖啡豆,拉花就自己慢慢試? 想認真慢慢研究咖啡
點解好似無乜人講drip bag coffee?返工唔方便手沖 買左illy drip bag 試發覺有啲酸 有無咩牌子係無咁酸
同同事夾

不過其實都係鍾意手沖
點酸法 用咩豆
有飲開,鐘意expresso/piccolo呢類
太古坊返工,飲開coco expresso
想買如果想玩下aeropress, 邊到有工具賣?
想知邊到有得賣kinu m47 phoenix
好撚鐘意飲凍齋啡
有無同好
即係 ice americano ?
Americano同Long Black
幾驚你係講緊茶記啡
都得架
齋啡撚
唔同齋啡唔同味
越式咖啡
上佢官網買
星期五訂
星期一就到
咁樣nespresso 係邊種
初學手沖,之前朋友送左成set俾我,但想買過隻好啲既手磨,追晒post唔知揀邊隻好有冇人可以救下我

Lido 3
Commandant
Kinu M47 Phoenix
新 post 在此

[咖啡撚] 全港最大 黃色咖啡圈 地圖上線啦 ~~~ 光復香港 時代革命
https://lihkg.com/thread/1825317/page/1#preview
個人會推 Commandant C40
細隻, 輕巧, 靚
價錢會比 lido3 貴少少, 但佢值呢個價

Kinu M47 Phoenix 未用過
門檻黎講
手沖容易加入過機沖
價錢差好遠
espresso
aeropress周圍都有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞