[咖啡撚] 呢個世界只有2種咖啡

1001 回覆
1200 Like 49 Dislike
espresso 唔熟
但其實都好睇你個磨同埋啲豆
如果你話想試到多啲味既
果酸 桃 提子 花香 呢類
就應該要搵返啲淺焙既豆試
係你地眼中子彈咖啡係咪垃圾

利伸:鐘意飲
咩黎

bullet coffee ?
健康角度聽講唔錯
品嚐角度未必會揀佢
日本的咖啡文化係唔係比較唔同D?
特別係舊式的喫茶店.佢地好似唔興講D咩果香 花香?
Nespresso
我O係意大利都係用MOKA POT
其實espresso 唔係真係咁濃,太CONCENTRATE果D 我覺得過左火或者直接叫ristretto
我個人認為以蒸氣同壓力萃取出黎既咖啡 都為espresso 類

不過O係香港都係用半自動算了,香港生活節奏太急太快
深度烘焙
電磨有冇介紹?
無知一問 French press同 hand drip飲落去嘅分別係邊
有冇東京嘅coffee shop 介紹?嚟緊會去
Interesting ! Have you been to The Mills in Tsuen Wan? One of the cafes is exquisitely and artistically designed. I enjoy drinking coffee ☕️ there so much that I sometimes make it worth the barista’s while. 南豐紗廠cafes好正 !!
join唔到既
有咩牌子嘅手磨同電磨係比較性價比高
只有兩種
一種(好飲)
二種(唔好飲)
lm
早排潛左

都係既,espresso 沖得好既
其實就咁飲哂1 shot 係無問題,唔會太濃
都係果句你有幾錢先
2000到2萬都有
French press 會比較多細粉
口感一般較混濁
層次上亦係手沖會比較清晰
唔識答幫你推
都係果句
你預算有幾多
幾百到 2萬都有
你哋會唔會係Amazon買咖啡豆
新手想試手沖可以試下邊隻咖啡豆
香港買啦,買返新鮮烘焙個d

買開元朗a 字頭
有冇人自己炒豆 ?
SR500 用家
想問下點解我部咖啡機遇到某d豆就加唔到壓,明明都是expresso豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞