[咖啡撚] 呢個世界只有2種咖啡

1001 回覆
1200 Like 49 Dislike
戒咗咖啡之後, 年年驗身腎功能指數( 唔記得咗學名) 一年比一年好

當然飲食都少鹽少糖, 不過或多或少咖啡都有影響

識得唱 la la la love song 都係廢中
喝咖啡傷腎?研究:每天喝咖啡降24%腎病風險 - LINE Today
https://www.everydayhealth.com.tw/article/19397/2

咖啡因可延長腎病患者的生命- 每日頭條
https://kknews.cc/science/l2pxg6e.html

岩岩 Google
想請教下,飲齋啡既話,用摩卡壼壓出黎加水好,定係就咁手沖好?

摩卡壺壓出來有好多粉,壓完再用濾紙隔啲油脂好似少左,唔知點搞。

同樣超市豆,ikea同illy差别有幾多到?

唔該
大家萍水相逢,我都係入嚟留個言, 忠告一下
但其實真係有好多報告指出 咖啡對身體有益
以前報告話有害
因為佢地用即溶黎做 樣本

用返新鮮咖啡即刻唔同哂
其實係,試下唔好睇content farm,睇下啲research入邊咖啡因,草酸既作用機制,你會發現要咖啡因令到人生腎石,個份量可能會大到中左毒先
手沖好
因為摩卡好易煮燶

豆個度分唔到
未飲過
自從飲過一次m記齋啡之後
就怕左飲咖啡
Lm
你都識講m記
唔通你會話自從食過m記hamburger ,薯條
就怕咗食hamburger ,薯條咩
啲即溶又假奶又防腐劑,飲完企得起身都當贏啦。
留名
咁我諗任何嘢過量都係唔好嘅
你google搵
好多食物都有正反2方話健康話唔健康
理論上咖啡係利尿
不停屙應該好難會結石
樓主有冇試過冷泡咖啡?
我唔太識飲。
不過幾方便,浸一晚就飲得。

冷泡(cold brew)
主要都係要睇 研磨度&時間

但每一隻磨唔一樣
你要自己試

最後隱藏既決定因素係水質
但呢個好難比到指引你
可以講多少少嗎? 欺世盜名? 手法唔啱?

我公司喺附近,所以都幫襯過三幾次,當食tea
利申先,我完全唔識飲,幫襯完覺得麻麻地好飲,但唔識形容係咩問題
但我見佢牆上面好多介紹,老闆好似好鍾情玩咖啡豆,我姑姐相信佢係認識咖啡嘅,只係我道行低所以唔識飲
你條脷既感受係無錯的,相信自己

至於點解唔係一個好選擇
其實你自己都已經答左自己

至於邊到有更好既選擇
第一頁既 coffee shop list 答到你
應該咁講,如果想食碗麵又有杯唔太差嘅咖啡送下口,其實可以去既
Yes

平衡方便同口味
唔太差嘅coffee
我不抗拒
人生其實都係想唔太差啫
唔係要最好
想問COLD BREW磨既粉同埋HAND DRIP磨既粉既粗幼有無分別??
定係HAND DRIP要粗D? 定係好個人??
普遍黎講cold brew 要幼少少,不過都可以時間黎調節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞