[咖啡撚] 呢個世界只有2種咖啡

1001 回覆
1200 Like 49 Dislike
補充而家諗住1zpresso Js
好似係新型號?
睇台仔以前啲討論好似手沖都推介 E/E pro
其實唔知送唔送香港
淘寶有1zpresso 台灣官網,直寄

不過係經淘寶...
我研究左好耐乜鬼蝦皮嗰啲..都係搞唔到
問下推介都唔得
就係想問下「大把選擇」有咩之嘛
睇黎睇去都係匿名、Lido、C40...
除左匿名之另外兩隻都貴

上個月買咗條褲 送咗呢pack野 本身麻麻地咖啡 有冇人想要
[拋磚]有冇人知邊間有外國豆賣
旺角桔梗有gardelli
brewbros有maketlane
間間都係賣外國豆架啦
可能佢想搵外國烘培公司呢
上網訂好多選擇
係 講得唔清楚
我想搵外國roaster
巴打知香港邊到有?
There's an elegant cafe near Shinjuku station in tokyo of which the interior and the exterior are artistically and exquisitely designed. Yesterday my friend spilt his cappuccino all over the table and his trousers so he had to wipe up the spilled coffee lol. I enjoy drinking coffee and chatting with the baristas there so much that I occasionally make it worth their while.
邊到買咖啡用品抵?
想買咖啡壺,手磨豆器同漏杯
磨豆器:匿名
咖啡壺:淘寶30蚊貨仔(其實同幾百蚊有無分別,都係倒水)
漏杯: muji/ hario
點睇?
漏杯買v60

手沖壺條喉既設計好影響沖水角度,快慢,力度
V60咩質地好?玻璃?
手沖壼試下淘寶個無手柄,見有巴打介紹
諗住直接沖落杯算
唔建議淘寶壺
入面有野融左就祝你好運
倒d滾水入月兔 再沖咖啡好?我見佢唔適合一黎就熱水 但屋企無火爐
睇你要求有幾高
想控制好啲嘅建議加埋探熱針
自己加常溫水溝到啱用

新手一問 邊set好? 月兔壺邊到買平thx
第二套

月兔唔係咁好用,好辣手
想請問下有無邊款電磨豆機好 1千蚊內 唔該
用咩網買?
我鍾意飲Ristretto bianco嗰類偏濃咖啡,有無其他選擇?

冰滴咖啡口感其實係點?有賣嘅鋪頭好似唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞