[咖啡撚] 呢個世界只有2種咖啡

1001 回覆
1200 Like 49 Dislike
想問下元朗a店有無得現場買到豆?定係全部要訂?
應該有得即買,你打去問下
好嘅聽日去望下先,見佢聽日出訂貨。
元朗Accro?
噉都係買手沖好啲
有冇話咩豆特別適合沖咩咖啡
買左雫,水流好穩定

手殘都變神之手
作弊壺好屈機
新手想入tg group但入唔到😭😭😭
我都想入

新手入坑

話說我老細送咗一包咖啡豆俾我,老婆見我無磨就買咗個玻璃王嘅磨俾我。

另外朋友之前送咗啲沖越南咖啡嘅濾杯俾我,於是我就用嚟沖咖啡,之後再加啲Irish cream落去飲。(完全係四不象,用唔係越南咖啡嘅豆去用落隻濾杯度,唔加煉奶反而加Irish cream...)

我想問嘅問題係,用呢隻越南咖啡濾杯嗰陣,我應該將啲豆磨到幾細?個磨本說明書話4格係幼粒,7格係中幼。我而家校咗5格,100 mL嘅水1分鐘左右就過濾晒。之前飲越南咖啡嗰陣好似要耐啲時間先過濾得晒...咁嘅話係咪即係我校得太粗?
成件事錯哂
咁件事應該係點?

去買隻drip用嘅杯同埋濾紙?
sorry, OT 一問
部 NS Oscar 用咗5年,今日一開跳電 , 點都撻唔著
知唔知邊到有得整? 水貨

有無人團購Kalita Next G?
兩隻色都有

3部做到連運到香港大約$2450

4部就大約$2300
想問下啲咖啡店會唔會好多人, 我想坐耐少少, 有時見到多人都唔好意思入去霸住個位
因為如果以精品咖啡既角度
其實呢類既咖啡豆一般都唔會好飲
因為唔新鮮
就好似食緊通左風既餅乾咁,加咩都唔會好食

如果真係要玩既
可以買過啲豆先
其實你有消費一般都唔會理你

當然唔好由朝坐到晚
我都係
I love the cafe in The Mill. The interior is exquisitely and artistically designed. I enjoy drinking coffee ☕️ there so much that I sometimes make it worth the barista’s while
幾時開個交流會?
係咪有得入tg group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞