[咖啡撚] 呢個世界只有2種咖啡

1001 回覆
1200 Like 49 Dislike
今日會講多少少關於咖啡既分類

咖啡既沖煮,若以沖煮裝備分類
可以分為2大類

意式咖啡 (特濃咖啡, espresso)

非意式咖啡 (特濃咖啡以外所有)

意式咖啡既意思
就係利用意式咖啡機所做出黎既所有咖啡
包括其變化

平時飲開既 Latte, Cappuccino, Flat White
或者 Americano, Long Black
又或者 Mocha

分別係將 特濃咖啡(espresso)
加入 奶 /熱水 /朱古力 所變化既飲品
意式咖啡之所以可以加入熱水/奶 之後亦唔會覺得淡
因為意式咖啡係透過 咖啡機
利用高壓高溫,快速萃取出濃縮既 咖啡液
( 9倍大氣壓力,92度水溫,1:2 粉水比,約22秒內完成)

因此即使與牛奶混合
亦不會過於稀釋
而且味道仲可以同牛奶調和配合
飲起來 香厚順滑

如果係使用更出色既 精品豆,又或者係比賽豆
仲會有更加令人驚豔既感覺

而非意式咖啡
即係所有 非意式咖啡機 沖煮而成既咖啡
包括 手沖Handdrip, 虹吸Syphon, Aeropress, Moka pot, French press 等等

以手沖為例
相對於 espresso,手沖濃度比較淡
亦比較容易分辨出不同風味
( 常壓,約88~93度水溫,1:15粉水比,約2分鐘內完成)

手沖應該係最能夠反映
不同豆種烘焙等等之間分別
不同地域豆種既咖啡豆
係香氣甜度酸度方面都唔一樣
亦經常性會有 花香出現

歡迎進入咖啡既世界
支持入坑
咖啡既味道一般人都會聯想到 苦,澀,又或者係唔飲既壞酸味

但其實咖啡既味道會咁苦,係因為烘焙失當
就好似牛扒煎到燶哂,就會苦
而烘焙程度適當既咖啡
其實能夠呈現咖啡果實原有既味道

即花香,莓果類酸,核果類甜
飲落會飲係 花果茶,而唔會覺得苦

琴日就飲左一杯手沖咖啡
咖啡豆來自非洲
乾粉令人聯想到 朱古力,杏仁,雲呢拿油

熱果陣飲
味道似 核桃(Pecan) 士多啤梨 蜜糖
吞左之後尾韻似 菊花茶

凍左少少飲
個感覺唔同左,似 青蘋果 柑橘
尾韻有 薄荷既感覺

完全凍哂,室溫果時飲又唔同味 
似茶記凍檸茶走甜

其實我係黎推廣精品咖啡
有興趣可以多多嘗試
香港係咖啡界講
係幾高質,同埋方便

搭2個站已經可以有好多唔同選擇
但要識搵啲有心做啡既鋪
而唔係純粹為賺錢無品質既 餐廳

以下既 list 都係我同一眾巴絲打出黎
唔同地區都有
希望幫到你

https://docs.google.com/document/d/12S7tDRAh9EIOxJ41fyQjV4d9NBNZfynhTKh6XTg2hHg/edit
如果想搵人討論邊到有啡飲
又或者想搵人陪你出去飲啡
呢到幫到你

超過 1000人 咖啡 tg group 
不定期會有 手沖教學,拉花教學,外出啡聚

隨便入坑
https://t.me/joinchat/D0wgDVAg5iFrp5T7XmR7jw
點解要咁樣分
有咩意義
任何利尿嘅野都會傷腎

腎虛,就不舉

自己小心

利申:戒唔到
無意義
純粹諗唔到做咩題目
就做標題黨

同埋好多人唔識分手沖
以為咖啡 = 意式
掃一掃盲
咁仆街了

利申每次啡聚 10壺以上
咁好啦
但係之前d post未爆喎又開
一次過推爆哂所有 post

佔領飲食台
定期沖vinegar water飲 飲多啲水化化佢
有用架咩

利申真係會飲多啲水
有冇去過旭日街果間虹吸有三十幾種豆 杯杯都係即沖
lm
如果有心飲咖啡,我估個間唔會係好選擇
滑滑劣劣, 似豬羔咁白
牛油旦撻都無咁滑, 佢嘅迷人面珠
我想錫一啖, 嘩, 味香滑甜似新鮮旦撻
白白雪雪, 似火一般咁辣
紅紅辣椒都無咁辣, 柔情萬種要親佢香澤
用古惑同佢玩蓬蓬拆, 佢鬼咁風騷
我雙眼漸呈白, 原來佢有型又雪白
柳腰纖細佢面珠白又滑, 勻循體態係迷惑
滑滑劣劣, 似豬羔咁白,
牛油旦撻都無咁滑, 佢嘅迷人面珠
我想錫一啖, 若果佢願意我發達。
我諗緊係咪 John Choi
好飲同難飲
屌你真係多女......
條 list 入面既鋪頭應該大部分都好飲

小部分係驚佢地失手姐
我要溝咖啡妹
我都以為係咁分
唔敢咁串

茶記啡都有佢地既價值
雖然係精品角度睇佢地唔好飲
但都有佢地時市場
有無去港深啡節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞