羽絨/風褸/旅行用品討論[11](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
啱啱去完黃刀追極光返嚟, 最低-24度
我覺得最凍其實唔會係個身, 而係耳,鼻同手腳.
有風嘅時候吹一陣你就會覺得隻耳仔做乜硬晒無乜感覺, 用力啲都怕會甩
所以起碼要有頂冷帽笠埋對耳, 最好有埋 neck warmer 包埋個鼻
巴打你點着
1. 入面兩件 heattech (極暖+超極暖), uniqlo 羽絨背心, 衛衣

2. 中間 mountain hardware fleece jacket (太舊唔知咩款, WindStopper)

3. 外面 montbell down jacket (Powder Land Parka, GoreTex面, 800 fill)

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101443

4. 下面兩條 heattech (普通+超極暖), 棉質運動褲, 再加條 Columbia LEADER CREST PANT

https://www.columbiasportswear.hk/item/1818952

5. 鞋就著 Danner Light, 厚襪, 再加塊保暖貼入鞋籠 (不過效果一般, 應該係唔夠空氣畀佢產生作用)
呢排有無啲有帽既羽絨800fill抵買,想要網站
其實頂帽大家會唔會用?定另外戴冷帽?
用冷帽,影相時除羽絨帽
系ppt見到discount 分享下。
Campsaver 20% off Full price
Rei member 20% off full price
Backcountry 20% off full price
防水鞋
緊係鞋, 對鞋濕左有幾重
有無介紹?見好多牌子都有
Asolo , la sportiva , aku , danner , arcteryx

有無人有呢件,保暖方面同arcteryx koda 比較
東京 8-17度 LT HOODY 夠暖?
入面著咩先
入面著件tee?
定你入面著件heat tech加hoodies
7月頭上富士山 件到steepandcheap買不死鳥有折
應該買邊件好
danner 有無介紹?
睇款
要靚一定係 danner light, danner mountain light
要舒服就 danner mountain 600
同問我都準備八月上富士
有件Atom AR, 想知仲有d咩裝備需要
atom 好似擋風但唔 sin 水?
跣水,但唔好太大期望
唔防風喎 跣水only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞