羽絨/風褸/旅行用品討論[11](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
打算一件一件入嘛
巴打 如果我淨係去春天嘅日本加埋香港平時用 其實係唔係beta/zeta ar 呢一類型已經夠用? 價錢上會有幾大分別香港同外國買?
上網買你預平20-40%啦

春天日本其實好似tshirt就夠 根本唔洗擋風
beta zeta係屬於hard shell 防風防水用
個溫差太勁都要帶返件褸 上次帶columbia去嘅熱到我傻 想搵件好啲嘅
總之你諗下你需要防風防水定係暖
每件褸唔同功能
有人春天都要著冷衫 有人冬天唔洗著褸都照出街 睇你個人需要

for我自己呢 我會買件atom lt就算
同埋要睇你身型 太大份既話著可能未必好睇 你去試下先
我可能atom lt都夠用 我夏天啲衫著曬四個季節 但係真係肥底好肥嗰隻
我會建議你睇住自己體重
要身體健康呀巴打
你去樓上鋪試左先啦
同埋其實有其他brand 其他款唔同價錢
你試啱先 我直覺覺得你唔需要太功能性既外套
我都係搵啲防風防雨有少少保暖應該ok
防風跣水保暖點睇?因為一嚟平好多,而且選擇又多啲
都ok呀 如果真係靚料嘅話我諗三千內我都ok
最大路就gamma mx,香港仲要有得試,見過1600有交易
沙木尼 有? 淨係識佢同埋overlander 我好肯定overlander 冇我size
你可以去問吓,再唔係去專門店試
香港有無邊度可以試到atom ar ?
可以去專門店睇吓有冇擺出嚟
The north face既褸Insulation寫住係heatseeker係咪即係唔係羽絨?
我見steep and cheap做緊特價 有D幾平
不過都係想等atom lt...依家得35%off未夠平
人造羽絨,即係類似primaloft咁
今日著左件 Arcteryx Norvan SL Hoody 返工
https://arcteryx.com/ca/en/shop/mens/norvan-sl-hoody
我呢件係 2018 FW 款,所以拉鍊顏色有唔同。
我身高 178CM、40 吋胸,應該著中碼,但我肥仔有肚腩所以揀左大碼
雖然大陸造,但造工精細一貫 Arcteryx 既品質。
衫身摸上去順滑,有種油面既感覺,質地比較軟、輕。
今朝 26 度,外著 Norvan SL 內著 Cormac Crew 短袖同普通短褲
感覺一 d 都唔焗,非常冼水。

Arcteryx 正
china
http://www.montbell.com.hk/product/details/0021103242

功能完全一樣,亞洲人cutting,但錢只係1/4
仲要made in vietnam

除左買牌子,錢多,支持中國制造業,諗唔到咩原因要買佢?
咁你咪唔好買囉,而家又冇人拎住槍叫你買
咁又唔係,你要買牌子,錢多,支持中國
或者係你有鬼佬身型,咪買囉
客觀啲講,佢目前嚟講質素仲係好好,但轉會都係一定㗎喇
哩件野前年仲係加拿大制,制價3百幾美金而家變左中國制,又係3百幾美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞