羽絨/風褸/旅行用品討論[11](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
Btw 留意返手袖位,Alpha 系列手袖位特別長,好多人唔鍾意
唔只係 Alpha, Beta 一樣手袖位比較長
因為預你向上申手爬等會伸直隻手既動作
祝你好運
你通常點用tech wash 同direct wash in?因為有太多方法,唔知邊個啱邊個錯.我上網睇過一個如果手洗的話,就先用wash in浸加洗佢(温水).之後倒左d水,趁佢濕嘅時候再用direct wash in浸加洗(溫水)

如果有乾衣機就用乾衣機乾佢
我未試過手洗,用洗衣機同乾衣機
一次洗兩件,先清潔洗衣機內入裝梘粉果格,
跟住倒 160ml Tech Wash,30 度水 600 轉洗。

洗完後跟手倒 200ml TX. Direct Wash-in 入洗衣機
Set 30 度水 200 轉洗。

再洗完即時掉入乾衣機,我部乾衣機有 program 比 outdoor gear 用,大約乾一個鐘頭。
乾完攤凍就著得,試過個跣水效果同新買返嚟差不多。
因為我屋企部洗衣機應該幾骯髒同埋好難清潔所以唔係好想用洗衣機洗.屋企又冇乾衣機.唯有用手洗 or 出去自助洗衣
屋企用洗衣機唔會污糟得去邊,
如果你真係咁怕乾淨,
先係裝梘粉同柔順劑嗰格沖水洗乾淨,
再開機 set 用最少水同時間洗一機吉,先再洗件 shell
冷帽有冇咩牌子可以推介
想要啲係靚嘅冷
因為本身皮膚有小小敏感
用cheap冷會好痕(試過帶頸巾戴到好痕好痛)
smartwool
我見佢係merino wool
會好過cashmere?
100% cashmere 實軟滑D
不過貴呢
merino 差佢少少, 不過平D易打理D
香港有冇100% cashmere嘅冷帽買
我見CHANEL有買 幾靚 但好女性feel
睇官網BETA系咁鬼貴

ZETA諗唔諗得過
2.4k SL直頭貴, 我Black friday 入Beta LT都係2k鬆d
sl美國網正價都係279usd
Overlander 有 alpha SL xs size, 但有冇咩網係有xs size 搵左好耐都唔見外國網有
冇計,鬼佬不嬲大隻過亞洲人,要買xs真係要香港買
Alpha SL overlander 2.4k
外國買女裝算啦
女裝同男裝 cutting 完全唔同
鬼叫你要xs咩
想問如果而家呢個時候想幫9歲小朋友買羽絨邊個網站買比較好?7月會去澳洲,但係而家夏天市面上D舖頭冇放羽絨黎賣,所以打算上網買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞