第一次配日本手造眼鏡

540 回覆
8 Like 9 Dislike
hoya 1.67 vg已花

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

應該都係 重點係鏡片邊沿已經甩coat
想喺日本買但自己成千度近視,配鏡要一星期
買到框又配唔到鏡,返香港配又貴

我都係日本買完返香港配

係邊到配好d

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

我都係日本買完返香港配

係邊到配好d

無相熟視光師既建議去返有賣開手制鏡架既鋪頭,例如上目,紅點等等,起碼佢地有經驗
之前有fd 拎副 yellow plus 去88問,啲店員第一句就話架整爛無得賠,即刻無信心

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

一定冇 我知熱水抹會甩所以冇用過
第一次配貴鏡就咁

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

Vg唔係最勁個隻coating 咩
咁快甩

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

我都想知點解
其實sd過去同佢講係咁短時間甩coat
會唔會有得搞

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

我都想知點解
會唔會有得搞

可以試下

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

我都想知點解
會唔會有得搞

可以試下

試下啦,VG costing正常唔會咁快甩
btw 鏡係邊到配?

我都係日本買完返香港配

係邊到配好d

無相熟視光師既建議去返有賣開手制鏡架既鋪頭,例如上目,紅點等等,起碼佢地有經驗
之前有fd 拎副 yellow plus 去88問,啲店員第一句就話架整爛無得賠,即刻無信心

最驚烘燶架
有副Sophnet x 金子 備長炭架
啱啱又入左副yellow plus 中金款
鏡片真係因人而言,我本身近視同散光都深,配開雙非球鏡,之前去左紅點問價,Hoya 佢計我8折再減少少都2200,仲貴過我個架

我想問hoya 同普通鏡片會唔會差好遠?

差好遠你指係?
我無用Hoya ,聽我個視光師講用Hoya 會耐用啲,大約5年左右,無咁易黃,不過佢話正常鏡片保養得好都用到3年。我之前用瑞士寶用左4年左右都無黃,用黎做活動同日日用,不過第三年開始易花。應該係鏡片層膜無哂。
我依家副金子都係配返1.67瑞士寶,雙非球鏡面,個視光師收我好平

我諗住配副 Yellow Plus框 + 全視線 + 防藍光鏡(近視1000/ 散光300),咁應該超超超超超超貴………………

睇你要咩牌子鏡片
之前有個朋友配蔡司鏡,鏡片仲貴過個架

成千度近視配雜嘜都貴
考慮下加clip on? 用嘅時候先裝上去
係冇咁方便但勝在平啲
防藍光效果亦好啲

蔡司鏡緊係貴啦大佬
btw一直覺得眼鏡鏡片好撚貴
你買鏡頭都唔洗咁貴

兩面啦

眼鏡日日用 用靚啲其實都值

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

我都想知點解
會唔會有得搞

可以試下

試下啦,VG costing正常唔會咁快甩
btw 鏡係邊到配?

名店專業 藍田個間
我見hoya個網都在寫佢係代理 唔會陰鳩我掛
有副Sophnet x 金子 備長炭架
啱啱又入左副yellow plus 中金款
鏡片真係因人而言,我本身近視同散光都深,配開雙非球鏡,之前去左紅點問價,Hoya 佢計我8折再減少少都2200,仲貴過我個架

我想問hoya 同普通鏡片會唔會差好遠?

差好遠你指係?
我無用Hoya ,聽我個視光師講用Hoya 會耐用啲,大約5年左右,無咁易黃,不過佢話正常鏡片保養得好都用到3年。我之前用瑞士寶用左4年左右都無黃,用黎做活動同日日用,不過第三年開始易花。應該係鏡片層膜無哂。
我依家副金子都係配返1.67瑞士寶,雙非球鏡面,個視光師收我好平

我諗住配副 Yellow Plus框 + 全視線 + 防藍光鏡(近視1000/ 散光300),咁應該超超超超超超貴………………

睇你要咩牌子鏡片
之前有個朋友配蔡司鏡,鏡片仲貴過個架

成千度近視配雜嘜都貴
考慮下加clip on? 用嘅時候先裝上去
係冇咁方便但勝在平啲
防藍光效果亦好啲

蔡司鏡緊係貴啦大佬
btw一直覺得眼鏡鏡片好撚貴
你買鏡頭都唔洗咁貴

兩面啦

眼鏡日日用 用靚啲其實都值

睇你會唔會經常換
我覺得用Hoya都OK,不過蔡司真係太貴
我基本 3-4年都換架

點花法?
用左幾耐?

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

兩副都用開蔡司 1.67 變色 + 防籃光,
未出過事, 係貴

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

三到四個月
有d細細條既刮痕

咁唔小心
應該比野刮花?

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

兩百幾度近視, 折後五千頭, 齋鏡

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

蔡司係就係靚
但真係好貴
最近重口味想買副chrome hearts 戴

咁快甩coating
之前有冇用熱水清過

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

蔡司係就係靚
但真係好貴

第一副CH, 應該都係最後一副CH, 超重, 四粒銀

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

蔡司係就係靚
但真係好貴

中佬戴好有霸氣
麼牙pls

第一次配貴鏡就咁

咁快甩

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

蔡司係就係靚
但真係好貴

中佬戴好有霸氣
麼牙pls

記得當年訂左半年先有貨, 第一副過萬的眼鏡架,
前面是鐵, 後面兩條腿是膠, CH 手工幾得, 雖然重,
但平行得好, 副架不會頭重腳輕, 大部份架仲係 MIJ,
不過現在最平 CH 架都要8至9千...

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

蔡司係就係靚
但真係好貴

中佬戴好有霸氣
麼牙pls

即係鐵框+兩隻膠臂?

未出過事, 係貴

巴打咁樣配幾錢?
近視深唔深

蔡司係就係靚
但真係好貴

中佬戴好有霸氣
麼牙pls

即係鐵框+兩隻膠臂?

係, 仲有兩個版木
鐵框+兩隻牛角臂
鐵框+兩隻黑檀木臂或白檀木臂

蔡司係就係靚
但真係好貴

中佬戴好有霸氣
麼牙pls

即係鐵框+兩隻膠臂?

係, 仲有兩個版木
鐵框+兩隻牛角臂
鐵框+兩隻黑檀木臂或白檀木臂

唔怪得知咁貴
以為係膠架
其實點分手造眼鏡
新黑到好多款 唔識分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞