cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
有巴絲講得啱,保險還保險,投資還投資。

唔好將兩者溝埋。

你本身冇供開,仲要供咁長年期好易乜都冇。

我係寧願一次過放一筆自己可承受到風險嘅資金落一啲基金或股票做投資。

啲錢隨時都可以拎返出嚟嗰隻。

好過keep住供,但斷供就乜都冇嗰隻。
傻左半年起碼而家醒都好
小心而家D保險狗好多花臣
咁其實又唔係真係好多錢
不過依家都好少話供十年以上嫁啦
多數3-8年
但要睇返幾時回本 幾時做到幾多里
成日話5-6%年回報係講緊放30年以上
我又覺得其實唔洗聽連登仔鳩up
以為買左正on9
如果平時冇儲錢習慣 又唔識投資
硬性每月2000$有咩所謂
大前提當然係多餘錢
如果呢2000$會影響你日常生活就話姐
個個淨係識話買股票好過
一定穩賺架?
理財都有好多種 多元投資冇咩問題
你咁cut左仲on9
係買都揀啲短年期啦
真係咪理佢
連登仔個個都股神嫁啦
其實最好就睇「保證回報」就算。我嗰啲乜野紅利,你都係當0就算。都唔guarantee
明智嘅決定
呢個真
而家睇返自己份單,如果第日紅利無派足100%,每次都陰d陰d嘅話真係唔洗講有咩回報
有份保單十幾年前....供了3年左右,宜家都有得囉翻喎⋯⋯
積少成多呀 2000蚊一個月係少呀 但一年睇就2萬4 ,十年就廿四萬呀大佬 幾廿萬供落去 十幾年都未拎到出黎叫投資?
其實保監有睇住個非保證紅利
要求返啲公司公佈每年啲回報做唔做到預期
咁唔guarantee就唔一定做唔到既
但買個陣要小心囉
不嬲保證回報cover唔到你個本金 佢個非保證 任佢up
匯豐出左隻新PLAN幾正

供5年 入場費total 至少65000蚊 (月供千一到)
第8年已回本
供5年後如果放15年
第20年筆錢預期可以DOUBLE
30年3.5倍

理申SALES
你嗰隻係唔係只供3年。就滾存嗰隻?

樓主嗰隻係要keep住供,中間斷供就當cut保單。只會賠好少。佢供一年都唔夠,可能係乜都冇。
搵食行遠啲啦
你買左未
傻仔 要搵食留左TG啦 大把客SELL
上網睇就覺得買完on 9 個個就話拎去投資 買股票買基金
買股票實賺咩 買咩版塊 買咩市場 黎緊經濟周期點。自己答下自己先啦。個個做法都唔同。實賺? 比只Number 實爆升? 睇下財經台啦
一年供得萬幾兩萬有幾多姐。你人工唔加架咩?加人工 咁就佔得小啦
淨係聽連登仔講自己唔諗下 成班學生
20年double,通脹都差唔多double wo ching
是旦啦 睇樓主又要買又要CUT已覺唔識理性消費
唔儲係d plan度咪又係轉個頭洗晒或儲一排拎晒去旅行
咁你買撚左未呀 講到咁正

貼張單 + user name黎比眾巴絲睇下先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞