cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
邊個agent 偷偷留下負評
你試下去第二開搵日投保過,睇下有無得唔使加loading
第二間唔使加loading
咁你可以叫你個agent 收皮

不過你比兩年保費,危疾佢收左大部份佣
都唔會太在意你既去留
睇機會成本

不過講真,宏利e隻plan 15年係好廢
IRR行到第20年,預期都係得2.x%

你齋做定期都應該贏
咁係咪應該趁未畀第3年錢cut左佢拎去供5號仔好過
Exact7ly同你同一份 一樣2000
你cut得快我瞢到爆啊供左2年以後有朋友做保險我都唔會信
我有買
天生有病, 正常terms 要比多三倍錢
得呢啲儲蓄plan肯保

我供1000$十幾年都覺得好肉赤
本身個人儲唔到錢就儲唔到錢 買咩都冇用
雖然保險佬唔抵爭但你都講得啱
我姑姐供完份保險唔知幾多年啦
家陣五十幾歲 前排驗出大腸癌 唔等公立 直接私家醫院睇然後claim保險
我都供1000蚊一個月,少少錢咪當15年後比個bonus自己囉,1000蚊兩個人食餐好啲都無左啦,你做多幾年野就會覺得1000蚊其實真係好微不足道
不過唔買都無損失嘅
agent口中年年派錢咪係個本拎出黎派畀你, 果舊叫coupon, 呢d plan假設你完全唔拎再派100%非保證擺2,30年先有irr 4%-5.x%
我講緊係個保額會貶值, 危疾賠舊錢唔係畀你醫病, 係畀你做生活費, 你50萬保額到2,30年後咪得返值20萬, policy 啲term又唔會update, 到時都唔知出左幾多新產品, 我買住term ci儲起舊錢買新野唔好? 如果你預你20, 30歲就中幾鑊危疾咁你就真係好有需要買
同樓主同樓上都一樣
係咪宏利個赤XXplan
第三年開始每年派返幾千蚊咁

而家同女朋友一齊供左3個月
啱啱睇返,我而家cut好似有雞水咁多拎得返cut唔cut好你3個月都唔算蝕好多
好似好多人都係買宏x個赤xxplan大拿拿15年真係唔想再sponsor佢地去旅行聽日就去cut
大家都呻好貴, 大家都係fg
個陣聽到每年都得到幾千去下旅行拎到100歲好似幾好就簽左

近排同事都有叫我不如買下月供股票仲好
恆生?
Cut又覺得好肉赤 唔cut又好似好on9
唔係第一年就已經會派錢咩
3個月仲唔係好痛
Cut唔cut既意見呢度都有 你睇下個post衡量下啦
唔俾賺息又賺價咩。講到股票好似只係得賺息蝕價咁。

如果講可能性,啲錢突然有需要,或冇錢供,要cut保單,咁係唔係唔蝕先。

一供供15年嘅話,你可以確保呢15年冇風冇浪咩。
原來銀行咁鍾意係人哋初出茅廬嘅時候
氹人買儲備保險
但係唔識投資,佢焗你儲都ok既
利申:己供完101%,十年,但無再買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞