cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
根本好多小朋友 望到儲蓄保三隻字 就9up

人地sell得你 好心就上網做吓功課 對吓plan 自己有得揀份illustration 出嚟都知好定唔好啦 明明有數得計 自己懶就賴人 唔撚通買樓 又人地隊埋嚟講兩句又買咩 我就唔信唔會做吓功課
驗眼
30先買
咪貴多200一個月 CI 每5年 跳一次到啦
根本有d已經第一年都賺到 第5 6年走人都得 不過大額姐 啱d 0知識理財又驚有風險嘅係

過十年嘅saving plan 真係俾狗買

其實d佣差無撚幾 係班傻9 aa 自己唔做吓功課 上面叫你推邊隻就走去推邊隻 叫緊你推緊係幫公司執最多嘅垃圾plan
儲蓄5年已經係極限,供完唔用可以收息滾大佢,有需要直接拎哂出黎
15年真係由後生供到中年,呢個世界變得咁快,分分鐘到時銀紙都變廢紙
供5年都夠皮,點會供15年咁耐
我同女朋友都供緊愛護同行第一年都係23
不過第一年比個保險狗水左買左d垃圾 下年cut晒佢淨供愛護同行算
儲蓄型危疾可以點儲錢? 派100%非保證都廿幾三十年先breakeven.
但要基本20萬先得 真係適合d 0知識理財投資又有閒錢 啱啱結完婚嘅人 到個仔讀小學拎出嚟 咁上下

其實買得儲蓄保險 係要自己plan定將來 d閒錢拎到幾多出黎 幾時會結婚 幾時會生仔 而又有需要用到d錢 到個plan啱完 又影響唔到自己生活 應該唔會適合懶人
咁人地保你廿幾年,你當蝕通脹買保障lor
其實你掉轉諗 用果筆錢又唔會影響到你生活 當買個保障 又唔會有需要拎到出黎 但萬一好彩 無事發生咪拎到出黎 唔好彩咪供到一半 有事 以後又唔洗供 起碼叫保本 買term life 一黎保少好多 二黎 過咗55 你點買? 仲要咁貴
唔好斷 市面上係得愛護同行同 富通168 買得過

Aia 宏利 果d 狗都唔會屌 aia係 唔撚包中期病 記住
咁解我唔儲蓄plan搭定期危疾? 又平過你,保額又大過你
你以為55 65仲有得買term CI?
係呀,愛護同行一定供落去,但果陣佢除左愛護同行仲執左一大堆咩人籌、癌症果d比我,未諗清楚就比左錢,埋單12k一年下年就諗清楚雖要d咩 cut晒佢
其實一千幾百咪當儲錢囉,你地連一千幾百又想一千變一萬,個個都係窮撚思想
送㗎
睇番張保單有d唔係
定期好多唔包架原位癌已經唔包
年率有幾少 追唔追到通脹?
送㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞