cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
連登個個股神黎 淨係股票股票
分番開投資同儲蓄啦 大洗既人呢兩千只會洗左去d垃圾到 如果係閒錢既你根本唔會care
上面仲好笑 中間係唔拎得啊 但問題大洗班傻仔連呢2000都唔會儲到 談何供左n年想拎 但拎唔到
依度真係好多agent
邊間
恭喜啦 慳返15年 200蚊
好波,買返張term平好多
差額攞嚟供滙豐唔好,起碼真真正正係資產
咩係term btw 資產
無儲蓄成份嘅保險
不過cut得咁狠,可以過幾年先買
後生最重要係儲會產生穩定現金流嘅資產

等睇保險狗話買股票有風險
買儲蓄保唔係問題,但未供晒倒貼反比保險公司呢下on9
驚買股票咪做定期囉 真係諗極都唔明點解要比保險賺 痴線
保險公司執都應該未到hsbc 執
Too Big to Fail
次次睇呢啲post都覺得好多人好慘,有啲就供2,30年太長,有啲就聽連登仔鳩up供幾年都走去cut.

首先講下買呢啲儲蓄保識揀係唔on9得晒。
第1,供款一定要揀年供,年供比月供回報高10%左右。
第2,年期有咁短揀咁短,超過6年就咪撚揀,年期越短irr越高
第3,其實呢啲plan係有得部份退保,即係有需要可以拎一部份出黎,當然拎完回報會低左
第4,cut 單前你應該要諗下係咪等你每年供個保費救命,同你未供嘅保費要有幾多回報先追到你cut 單個loss.
第5,呢度好多人叫人買儲蓄危疾,其實個人覺得係最on9, 好多人話中危疾有舊錢醫病其實係錯撚晒concept, 醫病果度應該係醫療保險,危疾其實個額好細,同埋好難claim得到,早期危疾賠得20%,驚危疾應該買定期危疾
第6,係連登討論儲蓄保險係晒氣,講到買左保險就唔可以買股票,點解唔可以2樣都買
點解我有份150萬15年後俾返300萬你

🤔真係on 9?

我供完保險十年後啲錢可以1炮買樓
咁你又錯喇,保險公司既profit margin 係高過銀行好多,唔係既話銀行又點會撈埋保險

A4 紙換銀紙,銀行呢類FI 要盡社會責任,某啲業務/地方明知蝕錢都要迫住做,但保險係冇呢類限制
有cash value 既九成係搵笨,除左中人壽某啲plan,有啲係離譜
其實都OK
真係硬儲會令自己洗少左錢
點搵笨?俾10年150萬 15年後300萬cash
無一大舊本金買咩定期 我老母長期拎100萬做定期 d息先夠去次旅行
後生有無咁多本玩
未on 9,我十年前供完嗰啲啲好似你咁夠養1.5條旺角開茶舍嘅女
全保證?拎出黎望下等我學下野啦,講緊powerplan ? Terminal dividend? 望下保誠隻EGS先

保監因爲一隻plan 投訴過多整條GL16 比你嘆呀,明未呀
Fwd
300 萬有幾多保證幾多非保證?拎黎望下
冇咁多,只係供左既供款x十幾倍到
供15年on9
有得日日屌保險雞就唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞