cut左份儲蓄保

571 回覆
468 Like 39 Dislike
想買...因為覺得真係有需要,自己都係做護理呢行,而且一個月千七 而家我比得起,未當儲錢 為未來...
多重保賠400k hkd
term就700000k <<呢份都係幾舊水

最貴係份多重保 賠400k 但供成千蚊
但有得賠原位癌同 claim幾次
to樓主

呢萬零蚊唔好再諗喇
零存整付我都唔太建議
玩下月供股票 你搵到5-8%股 息滾息 長遠計先係正路
惟有息滾息先可以幫到你幾十年後退休
剩係儲就真係收得皮 輸通脹
危疾呢
買左多重保 同一份term 計埋千六蚊一個月
最多賠幾多先
多重保賠400k hkd
term就700k <<呢份都係幾舊水

最貴係份多重保 賠400k 但供成千蚊
但有得賠原位癌同 claim幾次
所以咪話有班人,供得少又覺得無用,但又講到好重要,每個月少左1千好慘咁
又擔心突然要用錢點算
如果唔儲,連cut單既錢都無

買股票定期保險點解一定要選其一?
股票都無人會叫你買死一隻啦
月供一千蚊,真係洗到剩一千?

唔辛苦又儲到錢既勵志故事,真係只有富2代
俾個建議你
如果你真係要買
住院要同所有單分開
因為如果連埋一齊,當你中左危疾時你既住院會同時無左

分開買價錢應該唔會有分別
你意思係 30幾萬唔重要既話就可以繼續?
股票我當唔望佢升 想收下息 等錢洗時都可以realise左佢
但touchwood幾年後想拎保險份錢出黎 就傷過股票 (頭幾年唔會平出)
其實你地係咪冇比較過咁多間唔同公司嘅年金plan
個個都話冇得攞錢 其實唔係
想了解嘅 係我之前啲post 搵我
做醫院?
長做醫院既話唔駛買
保險狗全面進場
係咪convoy呢
唔係...我做NGO 老人院
講抵唔抵既話 保險一定唔會抵架喇 因為佢要養一大班人
如果你身體健康無病無痛都唔知開心定唔開心
你可以自己計下~6%複利要幾耐搵到想要既回報
你女友家姐做保險?
儲錢可以自己儲先己投資
25年真係人都癲
現職broker話你知 saving plan係冇用除非有多餘錢幫小朋友當儲吓 一係就一筆過買nominee 每個月收息 收兩年勾出黎 再賺吓價位

市場上低入場費嘅guarantee plan 得3% 但而家出面全部做緊4.5% 不過at least 5年回完本走得 但要碌大起碼等20年

我都係自己一份CI 一份ilas 自己揸返莊 不過都係用多餘錢買 冇多閒錢就買份medical CI就算撚數
多重保危疾呢
一係富通隻168 一係安盛隻愛護同行 其他Ci不了
前者有多重還原保額同包168隻同原位癌+良性 隔3年復發 仲有額外60%

後者確診就拎完一筆再額外每個月拎到5%保額 當生活費 隔一年復發再有得claim 90% 同頭十年有額外50%
但好撚貴
保額又少
冇錯喎
係迫到你幫人儲錢囉,而家咪儲左12000比人囉
搭單加多句 聽人講買定期CI 小心收尾幾年 過咗55就唔會受保加包好撚小病 同過40之後個價 好撚和味

仲有d錢係拎唔返 當你30供到55 25年中間月供500到600 會係幾多 個額連一次早期都做唔到咁濟
sunk cost is sunk呀
其實當佢投資工具就真係碌柒,失晒預算
我自己都有供緊兩份有cash value既保險,每個月加埋2k到,已經包咗某啲rider,例如醫療,住院現金之類
我本身供就係想買份保障俾屋企人,如果第日身體健康,就當留少少錢俾仔女,我預咗蝕通脹,保險公司提供咁多年既保障都係有成本既。
呢啲要供就趁黎生,供完都係3,40歲,之後買份term life/危疾直到供完樓,仔女岀身。份so called 儲蓄保就正式成為普通定期,攞唔攞隨你

純粹分享下想法非agent亦非呢行
23歲 唔食煙月供700 已經有50 60萬保額 60萬夠嚴重疾病 平均末期 手術加化療用50 到60萬 心臟病就60到
買medical 其實真係撞彩睇你咩病 同要好好好小心揀plan 不過多數係claim 唔足

但claim medical 千萬要 用公司果份claim完 再交信去personal 份medical先 會claim 得足d
屌 咪就係 連登成日撚人月供
點解唔可以又有保險 又有定期 又有股票?
再講 15年儲蓄保 點都有啲on9.
不過估唔到講咁奈無人提 fwd 啲儲蓄保
Wealthree 2 pay 3 , 賣到斷市 係連登啲小朋友話人on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞