cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
5號仔派6%息,儲蓄保邊度有
一次過比一年係平啲啲 但你第6個月想cut果陣 就蝕左一年既錢
90日等候期
老實講,你cut單唔見個12000,你唔買份野都唔會儲到
即係你損失左一筆唔存在既錢
個幾百蚊我諗係紅利??
你得閒約番個agent出黎 叫佢講下份保單近況比你聽啦
睇下個回報同你買單時份建議書大唔大出入
自己錢黎 唔好唔理呀
其實買十年美債而定2.7%孳息率同樣擺十年都有3成回報啦.
係 我都有時唔明會搵番佢問清楚 畢竟買果時同之後點都有出入
係有D擔心 不過點都會供埋佢就真
我都覺 死港女可能買下衫食下飯 去旅行又洗多左咁
年繳比月繳平大半個月
保險佬份佣年繳咪年出 月繳就月出
起碼ig多左d相
啲錢洗左食左又係無左 ;啲錢供左落去又拎唔到出黎 咁叫唔叫洗左呀
你人工有幾多

呢個po 好多保險agent 冇料係度撐,亦有一批對保險冇認識既人係度扮專家
我仲on9 我有一份月供$233 供25年 個時岩岩中學畢業比個呀嬸sell 供足25年都係得個7皮幾野 諗起都覺得自己on9 今年第7年 斷又唔係 唔斷又唔係 好在只係每個月兩舊水
咁保險佬咪應該prefer月供,每月有佣收,唔洗等一年
大家識幾多咪討論下睇法咁
做user 講下review 唔通要考曬牌先有資格講
都係想幫手諗下姐
等我解密啦

年供佢一出就出一年佣,月供就分12 個月
但既然年供會平啲咁agent 份佣咪少左?冇錯,所以好多保險公司出佣果陣會有extra 10% 作補償同鼓勵sell 年供
有咁上下身家個d個個都買好大保險,有d仲半副身家咁買
反而窮撚,一個月用500,1000
占收入1/20 or 1/10咁儲錢就好似蝕到入肉咁手

你唔儲個5百咪又係食撚左

買股票,500你買到d咩
儲到差唔多,你又想旅行,買咩春股票呢
月供233蚊 但要25年...
佢地prefer年供啦 再keep住每個月做新單
月供佢地先得一百幾十
原來係咁姐係年供既話,保險佬可以即月一炮過拎一年佣,唔係年尾先出
早幾個月買左25年危疾 每月千二 佢話供完25年唔拎番唔供都可以一直保 個陣諗住病痛呢啲野好似買長啲都無所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞