cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
儲蓄保,如果頭嗰幾年要拎出嚟,係唔係100%蝕硬先。

但股票可升可跌。冇話100%賺。但一定唔會100%蝕囉。

從來都冇話買儲蓄保有問題,但如果連平時供款能力都有懷疑嘅人,係唔係應該更加適合一啲彈性大嘅投資產品。而唔係一開波鎖你十幾年嘅「儲蓄保」。
你真醒
同埋呢,你嗰句似乎一開波已經假設股票一定係低位放。

如果係高位放點呢?

但「儲蓄保」頭嗰幾年,未到你平手期,你點放都一定蝕噃。呢點會唔會更加係一個重點先。

上面好多巴絲都講,你有多餘錢,唔等住用,你咪可以買儲蓄保囉。但如果條友本身已經每月都係掹掹緊,呢啲鎖到咁死、彈性咁低嘅「儲蓄保」,係唔係真係適合佢地先。
幾年前23歲買左醫療人壽保, 供足就27萬左右, 供20年, 醫療保額50粒
50歲唔玩提款就有~52粒, 55就~59粒, 60就~68粒, 去到65就78粒, 記得7X有90粒+
當供份私人退休金不過到時通漲都輸了
美國滅國嘅機會有幾大?保險都係計可能性啫。

你講得啱,就係唔會有一個產品咁著數,所以要買呢啲產品嘅人,咪要諗清楚自己要乜囉。

唔好亂聽啲agent講,話呢隻好好㗎。會有幾多錢回報。但又唔考慮投保人嘅生活習慣,佢地係唔係承受到供款期長嘅保單。
又咁講,保險公司要計埋假設你中間未供曬但又要用呢筆保額嘅風險。

所以人壽或醫保要考慮埋你係會俾得少,但令得多嘅可能性出現。
唯一會買有儲蓄成分嘅保險係儲蓄型危疾,
因為目前市面產品嘅條款仍然比Term CI 好,回報未必吸引但我當係資產配置嘅一小部份。
其餘醫療同人壽都係買Term.

買保險量力而為,
人人需要唔同,
飯都無得食就唔好亂買。
Sad but true and funny
而家蝕左12k好過之後睇住幾十萬蝕通脹又攞唔到

若果樓主唔大洗,月供藍籌回報唔會太差,當突然要用錢時可以轉出黎

若果大洗應該檢討自己消費模式,學下強制儲錢例如開個戶口只係儲,剪爛張卡password由屋企人管,係咪自己消費過度等等
我覺得買儲蓄保唔係幫到,到頭來過幾年結婚買樓要用錢一樣係攞唔到,到時喊都無用

樓上有巴打講得好啱,初初做野之後幾年好多時要用錢,lock 住10幾廿年唔係路

仲有,保險同儲錢係唔同,儲蓄保險提供既保障真係雞肋,我要有保障倒不如正正經經買份保險
我都買左呢份 叫Protect Elite Ultra 2 /加裕智倍保 2
有冇巴打comment下有冇做左傻仔 一樣供25年
聽完真係得啖笑 建議搞清楚先好講,唔好教錯人
我個人無咩草錢習慣
所以未grad之前已經買左 月供二千 當草下錢
供左差吾多四年

雖然之後有投資 覺得投資回本仲正
不過都洗濕左頭 就算
危疾係保障。你想賺錢既做咩要買危疾
經濟時好時壞,但保險費,從來唔會收少過
Fg買左份月供三千供五年後派息 呢種係唔係伏?
如果真係要買儲蓄保 就應該盡量揀年期短既 愈短回本愈快
就算供完3/5後又真係再無其他野好揀,再買多一個plan都好過你供15年
每有儲蓄保post都見到有人建議買咩股票, 真心想知咁樣講個D有無牌
投資建議咁易俾架咩
如果一個完全唔識投資兼唔承受得起風險既人見到呢D post就仆街了
真係供儲蓄供五年就夠
你有冇其他投資打算
冇嘅話五年可以照供
15年太多
月供股票同儲現金流 同準備買危疾保咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞