cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
即係供10年,第15年就有供咗錢嘅1倍回報?

你講嘅係加埋「紅利」定只係「保證回報」先?

如果報證回報,可以研究。邊間公司?
咁我情願prefer佢求奇玩個5年保險/月供股票/是撚但
再拎出黎玩定期 咁應該最低風險
如果唔係大洗班人可能連本都無
搞清楚入院claim係醫療住院果part,啲agent個做法係幫你整一個basic plan+醫療同一堆rider
當年保險真係幫你唔到
以前啲保險產品唔似而家
真係可以無皇管
而家一條GN16已經安全過用安全套
保險佬最仆街係唔會同你計通脹
好聽就供十幾年回本 但「回本」係十年前個數
跟住佢地又會講你唔儲都會洗左去買野去旅行
屌我至少係買到野享受過呀
唔係放左十幾年蝕通帳喎

同埋唔好唔記得
三四十歲係人生最多機會用錢
做生意呀結婚生仔
你呢段時間拎唔到呢舊錢
到你差唔多退休多舊錢都真係晒氣
除非你一開始已經諗住留俾啲仔女就另計
屌你。。。。講咗n次
我知幾間都有,包括銀行
真係有時間既,睇多d做比較,都可以係半個專家
其實我本身已經覺得要靠買保險黎儲錢依個概念好撚on9
唔係人地逼都唔肯儲錢d人根本點逼都係冇撚用
認真,我十幾年前好似樓咁供第1份8年約1千(其中1份)
8年後都忽然有十幾萬,嗰一下忽然,真係好surprise
(我有好q多份的,所以今日十幾年後有幾2 3 百粒cash 再loop,未計對海樓cash 股票)
其實你可以search 紅利實現率
咁你就會知道邊間做到幾成,邊間吹水
的確 不過如果唔肯儲班友連呢少少都儲唔到 老左真係等乞食 同埋我自己覺得供幾百 15年呢d真係好廢
是旦,反正我想講唔好睇少呢啲保險,個
忽然

有舊錢 真係鼓舞
十年後人生失敗至少有10萬(樓豬個plan )
我姐十幾年前屌9我話唔好供
佢之後落難我幫咗佢幾多次

樓豬都唔覆,個post 變咗質 afk 了,
祝佢好運
只有週年紅利睇,冇終期紅利
我都係。仲要俾買之前降低咗0.5%
保監局度睇?
都係既,忽然有舊錢的確好開心
好似bonus咁

平時出糧要買咩交租等等,好多人都儲唔到,或者儲唔到
好多時都係靠年尾bonus一炮過儲一筆
認真,有咩好surprise
你唔供呢舊錢8年後都一定有呢個數
你都識講你本身有樓有股票
根本呢舊錢對你黎講可有可無
唔係唔買得
不過買得大又供得辛苦
買得細又好似你咁十幾年得個少少錢(對比你有既)
食之無味 棄之可惜
終期最伏,好睇公司投資回報
唔係唔覆 忙緊

巴打你個經驗都好勵志
其實我真係唔係無錢供先退
都話改左每個月入落年半定期
Concern係15年後先拎得番 呢10幾年有需要又用唔倒
我機乎all in 所有嘢,身上每月得好少錢,每日都至少。。。好似。。。好努力揾錢

十年後發覺我原來有好多睇唔到嘅錢,

你而家俾我cash out 我1定亂溝女亂用錢笑9人
亂買名牌衫

我而家係得閒請女女去食千幾蚊嘢,
送幾百蚊嘢,尤其godiva switxh 遊戲俾人
有勁可憐嘅人捐幾千俾佢

自己check
聽你口吻就知你係保險狗
咩有舊錢好似bonus好開心呀?

舊錢係辛辛苦苦等十幾年得返黎
仲要蝕通帳
當你拎黎交租 十年黎個租貴左幾多?
可以交幾多次?
我都有,1年一炮,半年一炮 個10年15年plan
十幾萬咁俾,仲要cash
之前啲百粒俾人夾去銀行簽名入錢
。。。唔講啦。。。。on 9有樣睇,,保你老母
唔睇我歷史回啲post 講乜就屈9人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞