cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
係囉 但供到15年拎 都係拎番果本金多果雞水少少息咁大把
一買左呢D 感覺無得翻轉頭
唯有慢慢供
唉我都買左20年儲蓄保,又係俾朋友sell,就黎供左一年,每年供萬9,我話想cut果陣佢係咁說我唔好cut,但老實講一開始舊錢鎖死左勁慘,回報又低。

連登仔講得啱,買保險說買保險,最跟要槓桿高,特別係嗰d儲蓄危疾,保你4-5次中間又有等候期但你就俾緊4-5倍價錢買,正常人邊claim得到,咁我寧願一開始就一炮過大額或者供少d嘅危疾啦

Btw,呢排有間網上保險好似得槓桿大嗰d保險,買唔買得過?
供完十五年仲要繼續擺先等到佢升值呀 唔拎得架啲錢
廿五年個巴打 就慘
繼續咁供 個agent就fat fat
係囉...
所以計落真係供到老都未拎到錢
其實果時你唔交錢就得 佢自動cut架
唉我都買左20年儲蓄保,又係俾朋友sell,就黎供左一年,每年供萬9,我話想cut果陣佢係咁說我唔好cut,但老實講一開始舊錢鎖死左勁慘,回報又低。

連登仔講得啱,買保險買保險,最要槓桿高,特別係嗰d儲蓄危疾,保你4-5次中間又有等候期但你就俾緊4-5倍價錢買,正常人邊claim得到,咁我寧願一開始就一炮過大額或者供少d嘅危疾啦

Btw,呢排有間網上保險好似得槓桿大嗰d保險,買唔買得過?

依家d agent咁撚狼
個個都十五年二十五年
痴撚線

回本期幾耐?
供完唔代表回本,通常要放多兩三年
市況差齋靠保證回報既話要放多七年

樓上問點解伏,明白未?
但係你供左75000啦 繼續供啦
咩點解果條友都on99 洗撚理佢咩
得呀,直接下年唔交就可以,但會蝕19k
係呀 點都供埋佢呀 都5年啦
我另外都仲買左一份15年既危疾
感覺危疾都仲有D用..
其實做到你預期回報 而中間你係有錢供 係無問題嫁喎
但你中間啲時間係等錢黎結婚買樓生仔既
咁就話有問題ja
如果唔係啲錢 確實係放係銀行晒左
你話識買股票/投資其他野又另計啦
咁咪19k囉 你試下供到第十年 190k先啦 到時你真係後悔點解19k唔斬
拿 危疾醫保呢啲一定要買
話銀行無息但流動資金總要有呀
痴線
儲咩鬼錢, 今朝有酒今朝醉
錢唔洗左佢唔係你嘅
你18歲果陣係唔會預期到自己30歲會用錢
所以呢d野買長年期係伏

除非筆錢係閒錢
但既然係閒錢就更加唔需要拎去供呢d無聊野

究竟儲蓄保岩咩人買?我真係唔撚知
傻鳩咁就送左萬2蚊俾人
無錯 果AGENT一開頭都叫我買D投資類型
果時先18 岩岩先開始全職工作 我同佢講邊有錢 供份儲蓄都難
最後就買左危疾同儲蓄 各15年
唔郁得既資金仲叫儲錢?
啲agent真係狗黎 絲打以後睇路
其實而家買保險唔經agent仲好
佢仲成日話做翻個年度報告 約出黎講
次次都推 反正我聽完都唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞