cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
好多人買term CI 唔撚望清楚係咁 只能夠講收尾幾年
Cut CTII/CST 頭20年多100%?
你買果幾十萬保額到你2,30年後奶野剩低幾錢? 我5% irr run 2, 30年有冇奶野都拎到多過你保額嘅錢
可以續保到7x歲
我拎供啲錢去run 20,30年多過你個保額呀
咁你又cancer 完又心臟病 又中風我不如死咗佢

咪話咗90%還原保額2次 同埋有60%額外囉

望返我上面講 同埋term CI 淨係保得嚴重 40種
買保險無問題,係一d 突發事情上,offer一大舊錢
但唔好儲蓄同保險溝埋一齊
最好組合,term life + 危疾+醫療 + top up/mid high end medical
岩岩出黎做野 咩都唔識 就簽左份月供5百幾蚊 供10年 但計埋紅利都要16年先回本

供左半年係唔係應該cut
你中咁多次危疾醫返都晒藥費啦,有幾多人claim過咁多次危疾? 保障個原意係用最少錢買最大槓桿,你供20萬得果幾十萬保額已經偏離左啦
on9仔有樣睇
多重保無用
我就諗緊
一年供差唔多15k
供20年但得500k美金
買左無耐 諗緊cut唔cut
另外買左70萬保額 term
你問我奶完淨返幾錢 咪答你仲有幾多囉 如果你買term 中完 睇下想補多份得吓得唔得囉 如果早中期中咗 你term到時咪又係冇得claim
扺撚死啦柒頭
2-3年前寫既兩篇文

多重危疾陷阱
https://dragkiller.blogspot.com/2016/11/blog-post_87.html

儲蓄保話語 拆解
https://dragkiller.blogspot.com/2017/04/blog-post_18.html

大家清清concept
現行市況
多重危疾貴單次儲蓄危疾3成
而單次儲蓄危疾又貴純危疾既300%-400%

危疾其實只係安家費
真正幫到你渡過難關係一份有用既醫保
之前有大病,先至去買保險
買左18年危疾,加我20%LOADING, 15K一年
再買埋月供醫療,加我50%LOADING,8K一年
我都諗緊好唔好CUT鬼左佢, 已經比左兩年錢,唉
加loading 既原因有無得改變
果陣信左個朋友幫佢買左份宏x赤xx要供15年,而家供左2年每年24k果陣18歲啱啱返full time畀佢氹話咩攞錢攞到100歲又叫我趁候生開始供而家勁後悔
有冇巴絲教下我應該點
其實已經醫好左(應該話已經切除左),買果陣就話過多幾年無事可以appeal
2年保費係sunk cost ,因為你當年唔識野

不如向前看,你剩番13年慳番果13x24k = 312k
你有無辦法/信心做得好過儲蓄保個回報?

自己有信心打贏儲蓄保,就唔使再用e d plan
搵番個agent
叫佢幫你諗辦法搞低番個loading
問佢internal guideline 要等幾耐先可以appeal
就當佢答實要兩年,但都唔會膽保一定降到
所以我先諗係咪CUT左佢一了百了
我本身個人唔大洗,屋企又冇負擔,假設揾一萬可以淨6千咁上下,但對理財同投資呢啲冇乜概念數口又差,聽個所謂朋友sell話咩年年派錢又話大左都有舊錢拎得返以為實冇死又儲到錢就買左而家見識多左先知原來份野咁困身仲畀我見到sell我個朋友不停去旅行再打探下先知原來身邊不少朋友都有幫呢位保險frd買保單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞