cut左份儲蓄保

572 回覆
468 Like 39 Dislike
供左7年
我諗你應該唔知供咁多年既儲蓄會有好大既人壽保障
如果101保障個堆供款一般都供幾年就完
由其後生仔買1000蚊就幾十萬人壽
所以先會話回本咁撚慢
月供匯豐好過
年年有息收,又可以隨時放
贊同。

「儲蓄保」係投資。你死咗,都係賠返你現有金額。(好啲嘅,可能賠你供咗嘅金額,即係點都唔會多過你供。除非你嗰隻儲蓄保真係好高紅利。但應該唔會有。)

「危疾」就有啲似拎定筆「人壽」出嚟。你差唔多死嘅時候(因為通常去到末期先拎到錢),就可以拎筆錢去睇醫生。「總供款」通常少過你「保障額」。你可以當係儲定筆醫療錢。

「人壽」就當係最後一份禮送俾後人。唔好諗住自己享用用
月供盈富基金已經完爆個plan 平均每年回報8%
同樣input 廿年已經講緊接近5倍收益 三十年更加講緊10倍以上 諗唔明做乜要買哩d plan 不過哩個世界總有戇鳩嘅放心俾心機揾食 不過行遠d喇
正常一定揀年期最短 人壽又好 危疾又好
d錢唔滾 根本冇9用
儲蓄保 係比好大洗既人 回報低
3-5年期係極限 你攞返比個本多有回報
起碼7-8年 講真定期好過佢
之前on9 銀行無定期plan
做左個3年儲蓄保 起碼第7年先回本

如果真係要做長年期 要同 醫療 危疾 人壽有關
如果無 只係儲蓄會好on9 浪費晒啲錢
每個月供1000,每年供12000。你去到第5年回到本未?如果條友死咗,可以拎幾多?

如果條友cut保單,又可以拎幾多?

多過供咗嘅錢,定少咗供咗嘅錢?
首先 我唔覺呢種plan有幾customised有幾繁複佢要做好耐
第二 我地見過一次就買 無約佢好多次
第三 供左半年 簽左張單我都唔知bonus有幾少
第四 我唔知係咪佢好有心plan既單就實個個都要比錢買 我覺得plan完睇完無買到既大有人在

但我買左
明買明賣我都無話佢叻我
佢亦都有停供呢個option
實在唔知我係點樣呃左人
你可能呃咗agent個心。

但佢仍然有6個月佣落袋。

重[url]網址[/url]
一定拎多

拎幾十萬定拎你供既錢多1%就睇你個儲蓄成份

幾年回本就睇你人壽賠得多唔多,愈少愈早回
5年差唔多手女女陳一%卡月土孽土 長
咁人地都係一lot過去買。你叫窮撚每個月供1000都死啦。供得嚟貸款可能貸幾蚊俾你⋯咁⋯幾蚊可以做咩野投資⋯⋯

儲蓄保嗰啲⋯每個月供,仲要供十幾年嘅⋯真係唔掂好過掂⋯⋯
我諗你應該唔知供咁多年既儲蓄會有好大既人壽保障
如果101保障個堆供款一般都供幾年就完
由其後生仔買1000蚊就幾十萬人壽
所以先會話回本咁撚慢
每個月供1000,每年供12000。你去到第5年回到本未?如果條友死咗,可以拎幾多?

如果條友cut保單,又可以拎幾多?

多過供咗嘅錢,定少咗供咗嘅錢?
[b][u]
死一定拎多

拎幾十萬定拎你供既錢多1%就睇你個儲蓄成份

幾年回本就睇你人壽賠得多唔多,愈少愈早回
101計 5年差唔多回本啦
有冇好心agent 留tg 打救吓大家
Lm本身都考慮緊
我諗班agent見樓主cut單會笑鳩佢多d
一年36000
其實每月2k好多咩 當比自己儲錢囉
得罪講句 班agent自己根本都唔了解d plan
上兩堂training 學吓點sell嘢就以為自己識嘢
不如乖乖地坐低睇清楚份plan 先同人sell 喇
真 除非你真係等錢洗得好緊要 連2k都無
我呢家供緊3份 2份5年 1份10年 迫自己儲錢 又無咩所謂既
可能有d買家仲叻
幾個月前cut 左
老豆老母以前唔識 細細個幫我買
雖然每年都係供幾千 但供左十幾年
到依家連本金50%都無
仲要份野係要供100歲
唔會囉。我啱啱agent俾咗一份所謂人壽儲蓄保俾我睇。

每年供一舊錢,供5年。保證金額要到第19年先回本。

如果死咗嘅,就多大約供款嘅10%。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞