[巴打入] 有咩舉止反映到你地想娶一個女仔/想結婚 ?

398 回覆
169 Like 9 Dislike
想問下巴打 ,你地想娶女朋友/想結婚時,
大概會有D咩行為?

我同男朋友拍咗好多年拖,佢成日話27歲會同我結婚,
而我而家都25歲 ,得返兩年時間,
佢又成日好大洗,唔多儲錢,完全唔似真係有計劃想同我結婚咁......
但雙方家人朋友一早識哂,佢所有家庭聚會都會帶我出席。
我間中都問佢,打算幾時同我結,
佢次次都話27/28歲,但佢又好似無咩儲錢、無計劃、無準備,
其實佢係咪哄我咋?
除咗儲錢,仲有咩行動可以證明佢係有心想結婚?
睇吓佢有冇留意吓日常嘅野
例如有冇plan婚禮 婚後住邊 生小朋友計劃嗰啲好現實嘅問題
問吓呢啲 睇佢點答
會唔會答到你定答唔知
就咁聽覺得唔好再探佢口風啦
問多幾次佢又話逼婚
勸你早日做好心理調整算啦
27/28結婚 起碼都26就求婚啦
唔係話你結就即日結架嘛
事前準備都要一年
佢仲係咁嘅款你都唔駛咁大期望
適當時候止蝕離場算
佢有既 有時會講起第日租樓 想租返我地而家住果區咁
又會話第日想生個女 有次話如果我大肚佢會好擔心我 因為我好輪盡 之類
咁既話 係咪都代表佢有心同我結婚??
佢每次都會答既 但係我覺得好似得個吹水多 唔覺佢有咩行動 令我有安全感覺得想結婚
前排佢話我逼到佢壓力好大
我呢幾年黎的確成日提起結婚既....唉
佢有講過今年年尾旅行會求婚
但係我覺得都係得個講
會唔會你男朋友覺得簽張紙=結左婚?
簽左紙仲唔叫結左婚
咁就直接放棄呢段關係?人一定要結婚架咩
我地略略講過唔想擺酒
簽紙 兩個人去旅行 就算
但係多數都係我提起呢個話題先
我唔講佢就唔提
我又唔敢成日提 怕佢煩 但又好無安全感 覺得好唔實在咁
我都咁諗 我呢兩年有個感覺
覺得佢好似一年拖我一年咁
每年都期待佢有改變
佢講過結咗婚無地方住既話就分開住
但我覺得咁樣結婚無咩意思
寧願租
我係個家庭觀念好重既人 好媽媽性格 所以好想結婚
我地買唔起私樓
次次抽居屋都係我提起先
但佢話我係佢想結婚既對象
我覺未玩過係真既
結婚係大責任既 仲多個人管佢衣食住行掛⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞