[巴打入] 有咩舉止反映到你地想娶一個女仔/想結婚 ?

398 回覆
169 Like 9 Dislike
洗港女我一生
離婚要分身家嘛
個男既想走可能真係多左cost
但問題係佢唔離婚唔代表仲愛你
唔係點解會有包二奶
咁為左留住個變左心既人結婚又為乜呢
結婚只需305蚊
你搞錯左婚禮同婚姻?

有乜野係要結婚之後先做得?
大把,由申請公屋居屋,到手術簽紙,到合同報稅,拎政府福利,到法律文件嘢都係要靠一紙婚書,有婚紙先當household。
呢啲係講計劃將來所需要。

如果你住歐美我會話你岩,因為佢地承認伴侶權利,好多人仔都生完都未簽紙,因為政府福利唔一定要一紙婚書,手術同意呢啲又係伴侶身份就做得,伴侶係社會行政上已經可以當household。

香港就唔係。
我有話過簽紙要十幾萬?
岩呀,簽紙係305呀
咁我想問社會鼓吹風氣係咪剩簽紙呀
擺酒婚紗相honeymoon呢d唔係商家佬賺錢地方?
我就冇數據既,不過你話俾我聽2018年所有couple平均因為結婚駛幾多錢?

唔該你既補充,不過如果結婚係為左呢d野既,fine,我冇意見
分手啦
既然大家冇數據就唔好鳩噏
知之為知之 不知為不知
我都冇數據有幾多人簽張紙就算

嗱,婚姻係要經營嘅
唔多唔少要涉及到現實層面嘅嘢
計劃將來係婚姻生活嘅一部份
唔係全部,不過係一部份
不過就算你單身寡佬生活一世都要計劃將來
婚姻生活就係加多一個
有可能要加多個細嘅咁解
追晒成個post
開頭仲覺得啲紅字港女矛盾一生教人分手
睇到叫雞覺得我做男人都幫唔落
仲要唔隱暪

初戀未經歷過分手真係好青澀
有人追就好好把握啦
你男友feel到有人追你 有心嘅都會畀多啲心機去維持呢段感情 例如畀計劃你睇到
單單只係話等年底 唔畀啲推動力佢 乜都唔會睇到
攞返多啲主動權啦絲打 畀人食到盡喇
唔好講呢D住,有冇女性單身朋友,可以介紹俾我
你話點咪點囉,香港實係大部分人都用3舊水就結完婚架

我而家問點解要結婚
你同我講經營做乜
大家同年齡男仔係比較辛苦
事業未起步就要急住組織家庭
其實男方都會有壓力
體諒下佢,同試下同佢傾下
唔岩唯有分手,怪就怪大家年齡唔同步
大家都冇錯
樓主男朋友走埋去叫雞唔可以原諒
你有冇數據,發悔氣諗住激嬲我係證明唔到呢係啱㗎喎

咪就係因為要一齊計劃將來囉
同時有人睇佢係一種認可

點解要結左婚先可以計劃?因為上術行政理由囉
又因為絕大部份人都唔係誠哥
係財政上要lam盡政府嘢先會過得好啲囉

婚姻係生活,婚禮係儀式

生活同關係呢兩樣都係要靠經營維持,你同朋友嘅關係都要經營要行得耐啦,你都要同佢食下飯,佢有壓力可以向你申訴下,反之都係。
你嘅生活都要量入為岀,洗費同時間盡量做到balance先行到耐
咁呢啲係咪要深思熟慮咁經營呀?
其實樓主已經比人玩厭左

叫雞呢樣野就係最好既證明

你條仔仲進修緊 暫時無能力去玩就衰衰地要住你先

拖到你30果陣佢開始搵到錢就一腳申開你啦殘花敗柳人老豬黃
又係一個以結婚為人生終極目標, 覺得結婚可以解決一切問題O既幼稚女
點解無人起底
樓主呢頭想同男朋友結婚嗰頭壓力大要叫雞?

樓主已經俾人浪費左8年青春 好彩仲後生
搵過個仲可以30歲前結婚
lm
認同男人就算有壓力都唔應該去叫雞
仲要有女友果陣叫
就算單身我都嫌污糟

早飛早著 呢d仔唔使恨
叫雞一定不可取
一壓力大就叫雞
呢種垃圾唔好放返出黎呀樓主自己吞左去
人工高發展好都無用
長遠睇情感上係孤獨呢種女人先係最慘
樓主自己又唔係養唔到自己
無男人唔會死
但遇著個唔好就衰成世
你今日分唔到手
結左婚有仔女更加分唔到
唔好睇個男人講咩
要睇佢到底做左咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞